StoryEditor
eu

Mađarska će staviti veto na ulazak Bugarske u Šengen ako ne ukine porez na tranzit plina

Piše fena  /  16.12.2023., 17:52h

Mađarska će staviti veto na ulazak Bugarske u europsku šengensku zonu slobodnog putovanja osim ako ne ukine tranzitni porez na ruski plin, priopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Prijetnja vetom uslijedila je nakon dogovora od četvrtka svih 27 članica Europske unije osim Mađarske da započnu pregovore o pridruživanju s Ukrajinom usprkos ratu protiv Rusije, zaobilazeći pritužbe premijera Viktora Orbana tako što ga je natjerala da napusti prostoriju.

Orbanov otpor u Bruxellesu donio mu je neke bonus poene u Moskvi, s kojom je njegova nacionalistička vlada održavala redovne kontakte čak i tijekom rata u Ukrajini, i koja još uvijek opskrbljuje Mađarsku, koja nema izlaz na more, najvećim dijelom gasa.

Pozivajući se na ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, ministarstvo je priopćilo da je Mađarska jasno stavila do znanja Bugarskoj da će staviti veto na njen ulazak u Šengen ako porez na glavnu rutu za mađarski uvoz plina ostane na snazi.

- Jasno smo stavili do znanja Bugarima da ćemo staviti veto na njihov ulazak u Šengen, ako ovo dugo zadrže, ako dugo ugroze sigurnost snabdijevanja Mađarske energijom - rekao je Szijjarto.

Rekao je da će Mađarska ukinuti veto čim se ukine tranzitna taksa.

Dok su zapadnoeuropske zemlje uložile velike napore da se odviknu od ruskog plina, Mađarska prima 4,5 milijardi kubnih metara plina godišnje od Rusije prema sporazumu potpisanom 2021. godine, uglavnom preko Bugarske i Srbije, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 16:26