StoryEditor

Mađarska blokira ulazak Švedske u NATO? "Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama"

Piše hina  /  18.09.2023., 09:57h

"Nije sigurno" da Mađarska treba odobriti ratifikaciju švedskog pristupanja NATO-u, rekao je predsjednik mađarskog parlamenta za lokalnu televiziju HirTV kasno sinoć, signalizirajući moguću daljnju odgodu u procesu.

Mađarski proces ratifikacije stoji u parlamentu od srpnja 2022., a Budimpešta je izrazila zabrinutost oko švedskog članstva u NATO-u zbog kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske.

Turska i Mađarska još nisu ratificirale kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u. "Ne trebamo saveznika koji ima takvo mišljenje o nama", rekao je Laszlo Kover. "Nije sigurno da ćemo glasati za Švedsku u NATO-u", naglasio je.

Referirao se na kratki švedski obrazovni film za učenike koji kritizira stanje demokracije u Mađarskoj.

Mađarska tvrdi da Šveđani "napadaju mađarsku demokraciju"

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto već je poslao otvoreno pismo švedskom kolegi u kojem naglašava da su međusobno kontradiktorni zahtjev da mađarski parlament ratificira švedsko članstvo u NATO-u i napad na mađarsku demokraciju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je zeleno svjetlo za pristup Švedske NATO-u na summitu saveza u Vilniusu u srpnju. Švedska i Finska aplicirale su za NATO prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. Finska je dobila zeleno svjetlo u travnju, no Švedsku koče Turska i Mađarska. Budimpešta je rekla da će odobriti švedsko članstvo nakon što to učini Turska.

Dnevnik.ba

17. srpanj 2024 11:41