Article_Top_970x250

MAĐARI RADE PROBLEM - Dalić: očekujem rješavanje blokade ulaska Hrvatske u OECD

mađaroni

MAĐARI RADE PROBLEM - Dalić: očekujem rješavanje blokade ulaska Hrvatske u OECD

ruj 09, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Martin Dalić

OECD vidimo kao organizaciju kroz koju možemo još snažnije promicati naše gospodarske interese i koristiti mnoga znanja koja OECD svojim članicama pruža. Mi ćemo stoga u ostvarivanju ovog našeg cilja ustrajati, istaknula je Dalić.

Ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izrazila je nadu da će se problem s mađarskom blokadom ulaska Hrvatske u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) riješiti u bilateralnim razgovorima s Budimpeštom, naglasivši kako mađarske argumente povlačenju potpore ipak smatra "neobičnima". 

Mađarska je u petak objavila da neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog stanja s MOL-ovim investicijama u Hrvatskoj i hrvatskog odnosa prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju. 

"To je odluka mađarske države i ne mogu tu puno komentirati. Ono što sigurno mogu reći jest da je neobično i da smo iznenađeni povezivanjem ovakvih dviju stvari. Držimo da to nije uobičajen način, međutim uvjerena sam da ćemo problem riješiti u bilateralnim odnosima s Mađarskom", kazala je potpredsjednica vlade Dalić prilikom obilaska događanja pod nazivom "Sve na jednom mjestu" na zagrebačkom Cvjetnom trgu, u organizaciji Ministrstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. 

Na pitanje kako će se taj problem riješiti, s obzirom da je cilj Hrvatske ući u tu organizaciju, kazala je kako je to u ovom trenutku prerano komentirati, ali je rekla kako postoje uobičajeni kanali komunikacije između dviju država. 

"Ono što je naš cilj i što uvijek ističemo je razvijati dobrosusjedske odnose sa svim našim susjedima, uključujući i Mađarsku, probleme koje postoje rješavati u za to predviđenim procedurama, postupcima i stoga očekujem da će se i ovaj problem na taj način rješavati", kazala je Dalić. 

Dalić je rekla kako Hrvatska ima cilj postati članica OECD-a, organizacije koja ima  35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog  proširenja. 

"OECD vidimo kao organizaciju kroz koju možemo još snažnije promicati naše gospodarske interese i koristiti mnoga znanja koja OECD svojim članicama pruža. Mi ćemo stoga u ostvarivanju ovog našeg cilja ustrajati", istaknula je Dalić. 

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević rekao je kako uskraćivanje potpore Mađarske, a prije nekoliko dana i Slovenije, nije nikakav sukob s Hrvatskom. "To nije po nama nikakav konflikt, to su stvari koje se redovno događaju među zemljama članicama i mi potičemo dijalog među njima", rekao je, dodajući kako vjeruje da će se u međusobnom dijalogu tijekom redovitih susreta dužnosnika, bilo u Bruxellesu ili drugdje u EU, "između Hrvatske i predstavnika tih vlada pronaći rješenja", kazao je. 

Slovenija je prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u zbog njezina odbijanja da provede arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

Dnevnik.ba