StoryEditor
Francuski predsjednik

Macronovi komentari o Europi nakon posjeta Kini izazvali pomutnju s obje strane Atlantika

Piše fena  /  11.04.2023., 08:21h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je pomutnju rekavši da Europi nije u interesu ubrzavanje sukoba u Tajvanu i da bi trebala postati "treći pol", neovisan i o Washingtonu i o Pekingu.

Politički akteri s obje strane Atlantika kritizirali su predsjednikov stav kao previše popustljiv prema Kini, baš dok ona izvodi vojne vježbe oko Tajvana.

U intervjuu za francuske novine Les Echos i američki Politico tijekom svog trodnevnog posjeta Kini prošlog tjedna, Macron je rekao da bi "najgore bilo misliti da mi Europljani moramo postati sljedbenici te teme i prilagoditi se američkom ritmu ili kineskoj pretjeranoj reakciji".

Kina gleda na demokratski uređen Tajvan kao na svoju teritoriju i nikada se nije odrekla upotrebe sile kako bi otok stavila pod svoju kontrolu. Tajvanska vlada oštro se protivi tvrdnjama Kine.

Njemački zastupnik u vanjskom odboru Bundestaga Norbert Roettgen naveo je u tweetu da je Macron "uspio pretvoriti svoj posjet Kini u PR puč za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu". Dodao je da se francuski predsjednik "sve više izolira u Europi".

U snimci objavljenom na Twitteru, američki senator Marco Rubio povukao je paralele sa sukobom u Ukrajini - u kome se Macron nada da će pridobiti pomoć Kine.

- Ako Europa ne bira strane između SAD-a i Kine oko Tajvana, onda možda ni mi ne bismo trebali birati strane (u Ukrajini) – kaže republikanski senator.

Pascal Confavreux, glasnogovornik francuske ambasade u Sjedinjenim Državama, izjavio je da su Macronovi komentari pretjerano protumačeni.

- SAD je naš saveznik s kojim dijelimo naše vrijednosti – piše on na Twitteru.

Jelysejska palača nije odgovorila na zahtjeve za komentar.

Dnevnik.ba

06. svibanj 2024 18:44