StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: Vrhunac nemira je prošao

Piše fena  /  04.07.2023., 21:57h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se u utorak sa stotinama francuskih dužnosnika kako bi započeli istraživanje "dubljih razloga" za nemire u zemlji nakon ubojstva tinejdžera kad ga je zaustavila policija.

Sastanak u Jelisejskoj palači s oko 250 načelnika, čije su općine pretrpjele štetu tijekom tjednog nasilja, dolazi nakon što su vlasti izvijestile da je noć u cijeloj zemlji bila mnogo mirnija.

- Je li to trajno vraćanje mira? Bit ću oprezan, ali vrhunac koji smo vidjeli prethodnih dana je prošao - kazao je Macron, sudeći po riječima sudionika.

- Svi želimo trajni, republikanski poredak. To je apsolutni prioritet - rekao je on.

Vlada se bori protiv nereda i pljačke otkako je 17-godišnjeg Nahela M. ubio policajac tijekom zaustavljanja u utorak u blizini Pariza, što je ponovo potaklo dugogodišnje optužbe za sistemski rasizam među snagama sigurnosti.

Nasilje tijekom noći u francuskim gradovima prepolovilo se za 24 sata, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, a 72 osobe su uhapšene tijekom noći širom zemlje.

To uključuje 24 uhićena u Parizu i okolini, gdje su prvo neredi izbili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je oštećeno na desetine zgrada - uključujući napade na četiri kancelarije policijska i žandarmerijska ureda - ali nije bilo povrijeđenih.

Više od 150 vozila je zapaljeno, a stotine požara su izbili u kantama za smeće ili drugim javnim površinama.

Mobilizacija policije zadržana je na istom nivou kao prethodne dvije noći, na 45.000 širom Francuske.

Načelnici širom Francuske održali su u ponedjeljak skupove pozivajući na prekid nasilnih sukoba.

Njihov poziv na "povratak republikanskom poretku" uslijedio je nakon što je dom gradonačelnika predgrađa Pariza uništen zapaljenim automobilom, što je izazvalo veliki bijes.

U Tweetu tijekom noći, Macron je zahvalio policiji, žandarima i vatrogascima na njihovoj "izuzetnoj mobilizaciji ovih nedavnih noći", nakon sastanka s policijom kasno u ponedjeljak.

Na skupu načelnika, Macron se nadao da će "započeti mukotrpan, dugotrajan rad potreban da bi se razumjeli dublji razlozi koji su doveli do ovih dešavanja - naveo je zvaničnik iz kabineta predsjednika.

Od petka je uhapšeno nešto manje od 4.000, uključujući više od 1.200 maloljetnika, sudeći po podacima ministarstva pravde.

Macron je pokrenuo ideju da se roditeljima djece uhićenje zbog vandalizma ili pljačke dodijele brze kazne.

- S prvim zločinom, moramo pronaći način da financijski i lako sankcioniramo obitelji - rekao je on, sudeći po komentarima koje prenose novine Parisien.

Francuski mali biznisi u međuvremenu su prebrojavali troškove sedam noći nereda koji su vandalizirali nebrojene radnje i druge prodajne objekte.

- Uništili su sve - kazao je Alexandre Manchon, koji radi u prodavnici duhana u južnom gradu Marseillesu koji je doživio neke od najtežih pljački.

- Ništa od ovoga nije naše djelo, mi smo samo radni ljudi koji ustaju u pet ujutro kako bismo mogli prehraniti svoju djecu i obitelji - kazao je on za AFP.

Usprkos padu nasilnih incidenata, "svi se brinu da bi to moglo biti lažno smirivanje - izjavio je Abdelhamid Faddeoui, koji vodi privatnu sigurnosnu firmu Aetos Securite Privee.

- Većina mojih klijenata održava visok nivo zaštite – kazao je.

Organizacije poslodavaca pozvale su vladu da stvori hitni fond "za one koji su izgubili sve".

Ministar financija Bruno Le Maire rekao je u utorak da vlada može dozvoliti firmama koje su stradale u neredima da obustave plaćanja poreza i socijalnog osiguranja dok se obnavljaju.

Policija je u međuvremenu saopćila da je ispitala jednog od putnika u automobilu kojim je upravljao Nahel M., koji se sam predao, kako bi saznala više o točnim okolnostima pucnjave.

Policajac koji je ispalio smrtonosni hitac ostao je u utorak u pritvoru, pod optužbom za ubojstvo.

Online kolekcija za porodicu 38-godišnjaka, koju je pokrenuo ekstremno desničar Jean Messiha, prikupila je više od 1,4 milijuna eura, što je izazvalo bijes političke ljevice.

- Isplati se ubiti mladog Arapa - tweetala je Manon Aubry, zastupnica u Europskom parlamentu iz stranke LFI.

Premijerka Elisabeth Borne također je izrazila nelagodu zbog ove inicijative, rekavši da to "ne doprinosi smirivanju situacije".

Fond za podršku porodici Nahel dostigao je nešto manje od 346.000 eura, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 20:57