Article_Top_970x250

Macron uputio oštru poruku prosvjednicima koji su divljali po Parizu

francuska

Macron uputio oštru poruku prosvjednicima koji su divljali po Parizu

stu 25, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro je kritizirao prosvjednike koji su se u Parizu sukobili s policijom u drugom valu prosvjeda potaknutih poskupljenjem goriva.

"Neka se srame oni koji su napali snage sigurnosti, koji su bili nasilni prema drugim građanima i novinarima", napisao je Macron na Twitteru. "U Republici nema mjesta za nasilje", dodao je, pohvalivši ujedno "hrabrost i profesionalnost" policajaca, prenosi HINA.

Subotnji je prosvjed drugi vikend zaredom organizirao pokret "žutih prsluka" a prema podacima policije na ulice je izašlo više od 100 tisuća prosvjednika. Pokret je dobio ime po fluorescentnim prslucima koji su sastavni dio obavezne opreme vozila.

Prije tjedan dana na prosvjedima je sudjelovalo gotovo 300 tisuća građana. Organiziraju ih putem društvenih mreža pristaše pokreta koji većim dijelom nema istaknute vođe.

U početnoj su fazi meta njihovih kritika bile više trošarine za dizel a naknadno su počeli iskazivati nezadovoljstvo i višim troškovima života, posebno u ruralnim dijelovima Francuske, te pojedinim elementima politike francuskog predsjednika.

Policija je u Parizu upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerali prosvjednike koji su u središtu grada podigli barikade, uništavajući prometne znakove i bacajući cigle na policiju.

Neki su se pokušali probiti kroz policijski kordon do predsjedničke palače, zabranjene zone za prosvjede.

U Toulouseu i Beziersu je prema izvješćima državnih medija napadnuto i nekoliko novinara.

Glasnogovornica prosvjednika Laetitia Dewalle tvrdi da je prosvjed bio miran. "Nismo došli ovamo da bismo se sukobili s policijom. Želimo samo da nas vlada posluša", ustvrdila je Dewalle za AFP.

U pokretu "žutih prsluka" nazvali su najnovije prosvjede "drugim činom" kampanje.

Prema navodima policije, uhićeno je 35 prosvjednika a još 22 ih je zadržano u policijskim stanicama.

Dnevnik.ba