StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: "Putin je napravio povijesnu grešku, ali Rusija ne smije biti ponižena"

Piše desk  /  04.06.2022., 19:03h

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako Rusija ne smije biti ponižena kako bi se moglo postići diplomatsko riješenje kada jednom prestanu borbe.

U razgovoru za regionalne novine, Macron je rekao da je u razgovoru sa Putinom poručio mu kako je napadom na Ukrajinu načinio "povijesnu i fundamentalnu grešku za sebe, svoj narod i za povijest" .

"Mislim da se izolirao. Izolirati se je jedna stvar, ali biti sposoban izvući se iz toga je težak put. Rusija ne treba biti ponižena, tako da onog dana kada prestane borba možemo napraviti izlaz diplomatskim sredstvima", kazao je francuski predsjednik.

Izrazio je mišljenje da Francuska može odigrati svoju ulogu kao sila posrednica.

Macron redovno razgovara s Putinom otkako je ruski predsjednik naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu. Francuska je podržala Ukrajinu vojno i financijski, ali za razliku od mnogih drugih lidera EU, Macron još nije otputovao u Ukrajinu kako bi pokazao svoju potporu.

CNN je objavio informaciju da SAD i države zapadne Europe redovno održavaju sastanke kako bi dogovorile okvir za uspostavu primirja i kraj rata u Ukrajini kroz određene sporazume. Iz SAD-a tvrde da ova država odlučno stoji pri stavu da se ne može o Ukrajini razgovarati bez Ukrajine.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 23:35