StoryEditor
francuski predsjednik

Macron postavio uvjet Vučiću oko prodaje Rafalea

Piše desk  /  15.04.2024., 14:38h

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić prošlog je tjedna pompozno najavio kupnju novih borbenih aviona od Francuske. No, čini se da bi zbog vanjske politike koju vodi, mogao ostati bez novih Rafalea.

Nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, Vučić se na sva zvona pohvalio kupnjom borbenih aviona. "Čini se da smo postigli konkretne dogovore i po pitanju kupovine Rafalea. Očekujem potpisivanje ugovora u naredna dva mjeseca, uz prisustvo predsjednika Francuske, što je vrlo značajno za našu zemlju", tada je kazao.

No, francuski mediji sada navode da će službeni Pariz prvo zatražiti potvrdu o političkim događajima u toj zemlji. Vučićeva bliskost s Vladimirom Putinom predstavlja ozbiljan problem za Pariz. Iako je Srbija osudila rusku agresiju u Ukrajini, nije se uskladila sa zapadnim sankcijama, prenosi Nova.rs.  Krajem ožujka srpski šef diplomacije Ivica Dačić posjetio je Moskvu, što je, prema ocjeni tamošnjih diplomata, bila prilika za jačanje ‘tradicionalno prijateljskih veza Srbije i Rusije‘.

Sve to utjecalo je na Macronovu odluku o prodaji borbenih aviona. Osim toga, u Bijeloj knjizi obrane Srbije, objavljenoj 2023. godine, stoji kako je ‘‘najveći sigurnosni izazov‘‘ za Beograd s druge strane granice s Kosovom. Francuski predsjednik tako je kao jedan od uvjeta naveo i potrebu ublažavanja tenzija u odnosima s Kosovom, pišu francuski mediji.

Dođe li do prodaje Rafalea, francuski borbeni avioni mogli bi se koristiti za zastrašivanje Kosova, odnosno protiv susjednih zemalja, upozorio je za francuski BFM politički analitičar Jasmin Mujanović.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:49