StoryEditor

Macron o požarima u Amazoni: "Naša kuća gori!". Brazilski predsjednik ga optužuje

Piše D  /  23.08.2019., 08:08h

"Naša kuća gori", napisao je na Twitteru francuski lider.

U međuvremenu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro prokomentirao je Macronov istup optuživši ga da je ovo pitanje iskoristio za priskrbljivanje političke koristi.

Kazao je da su pozivi na diskusiju o požarima na samitu G7, u kojem Brazil ne sudjeluje, odraz kolonijalističkih težnji.

Podaci koje je objavio Nacionalni institut za svemirska istraživanja (Inpe) su pokazali porast od 85 posto kada su u pitanju požari širom Brazila ove godine, od kojih je većina u regiji Amazone.

Konzervativci su okrivili vladu Bolsonara za stanje u Amazoni, rekavši da je ohrabrio drvosječe i poljoprivrednike da očiste zemlju.

Bolsonaro je sugerirao da su aktivisti nevladinih organizacija počeli paljenje, ali je priznao da nema dokaza za tu tvrdnju. U komentarima u četvrtak on je priznao da bi poljoprivrednici mogli biti uključeni u podmetanje požara u regiji, prenosi agencija Reuters.

Interesantno je da je najveća prašuma na svijetu, Amazona, vitalno skladište ugljika koji usporava tempo globalnog zagrijavanja.

25. travanj 2024 20:07