StoryEditor

Macron: Nemamo iste vrijednosti kao SAD, kod nas su jednakost i kultura puno važniji

Piše D  /  17.11.2020., 12:11h

Odgovarajući na potencijalni prigovor da su europske države prerazličite za zajedničku politiku, Macron je istaknuo kako “znamo da smo Europljani kada smo izvan Europe. Osjećamo naše razlike kada smo među Europljanima, ali osjećamo nostalgiju kada napustimo Europu”.

U intervjuu je francuski predsjednik razložio koje vrijednosti SAD i Europa dijele, ali i koje su im vrijednosti različite.

“Siguran sam u jednu stvar: mi nismo Sjedinjene Američke Države. SAD je naš povijesni saveznik. Kao i oni, mi njegujemo slobodu i ljudska prava”, naveo je Macron.

Međutim, kako je istaknuo, Europljani stavljaju naglasak na jednakost, što nije slučaj u SAD-u, dok kultura u Europi ima važniju ulogu.

“Naše vrijednosti baš i nisu iste. Mi smo privrženi socijaldemokraciji, prema više jednakosti, naše reakcije nisu iste. Također vjerujem da je kultura ovdje važnija, puno važnija. Naposljetku, imamo različit svjetonazor, što je povezano s Afrikom, Bliskim i Srednjim Istokom, i imamo različitu geografiju, što može značiti da naši interesi nisu sukladni”, istaknuo je Macron.

“Naša politika prema susjedstvu – Africi, Bliskom i Srednjem istoku, Rusiji – nije politika prema susjedstvu SAD-a. Zato je neodrživo da bi naša međunarodna politika trebala biti ovisna o SAD-u ili kaskati za SAD-om”, dodao je Macron.

To još više vrijedi za Kinu, kazao je francuski predsjednik, koji želi transformirati Europsku uniju u samostalnog geopolitičkog aktera, prenosi geopolitika.news.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 08:36