StoryEditor
francuski predsjednik

Macron nakon sastanka s Vučićem: "Važno nam je da BiH ostane ujedinjena zemlja"

Piše desk  /  09.04.2024., 08:43h

Predsjednici Francuske i Srbije Emmanuel Macron i Aleksadar Vučić, nakon sastanka u Parizu, održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj su se dotakli i Bosne i Hercegovine.

- Želim ponavljati koliko nam je važno, koliko i vama gospodine predsjedniče, da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja. Europski plan rasta za Zapadni Balkan podržavat će sve napore zemalja regije da prevaziđu konflikte prošlosti, usvajaju reforme i povećavaju konkurentnost u ekonomiji - rekao je Makron.

Također, francuski predsjednik je dodao da Francuska cijeni privrženost Srbije jedinstvu u BiH.

S druge strane, Vučić je kazao da Srbija održava i da je uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu s Daytonskim sporazumom i da će to nastaviti činiti.

- Što se svih drugih stvari tiče, ja vjerujem da ima još mnogo oblasti gdje ćemo našu suradnju da produbimo. Mi vama vjerujemo gospodine predsjedniče. Vi ste meni obećali neke sitnice – koje su za vas sitnica, a za mene i za nas, za našu zemlju, krupne stvari. I to ste u potpunosti ispunili. Vi ste čovjek od riječi, ja vam izuzetno vjerujem. I mi izuzetno poštujemo i volimo Francusku - rekao je Vučić.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 23:52