StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: Moramo se pripremiti na dugi rat

Piše desk  /  01.09.2022., 16:28h

Macron tvrdi da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, uključujući i pomoć Francuske, omogućila zemlji da se odupre ruskoj invaziji mnogo učinkovitije nego što su mnogi stručnjaci predviđali. Isto je predviđala i Rusija, dodao je francuski predsjednik.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron brani svoju politiku nastavka dijaloga s Rusijom nakon njezine invazije na Ukrajinu. Kazao je da Turska ne bi trebala biti jedina sila koja razgovara s Moskvom i da se već trebaju pripremati za pregovarački mir, prenosi France24.

Macron je u više navrata razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom otkako je Moskva pokrenula svoj napad na Ukrajinu u veljači, a njihov posljednji razgovor dogodio se 19. kolovoza nakon duge stanke, prenosi Index.hr.

"Moramo se pripremiti na dugi rat"

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, s kojim Macron nije imao najbolji odnos, u međuvremenu je aktivno nastojao igrati ulogu posrednika, osobno se sastajući i s Putinom i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"Tko želi da Turska bude jedina svjetska sila koja nastavlja razgovarati s Rusijom? Ne smijemo pokleknuti pred bilo kojim oblikom lažnog morala koji bi nas ostavio nemoćnima. Posao diplomata je razgovarati sa svima, posebno s ljudima s kojima se ne slažu. I tako ćemo nastaviti, u koordinaciji s našim saveznicima", rekao je Macron na sastanku francuskih veleposlanika u Elizejskoj palači.

Macron je ustvrdio da bi se svjetske sile već trebale pripremati za pregovorni mir za okončanje sukoba koji već traje više od pola godine. Pritom je naglasio da je na Kijevu da odluči o vremenu i uvjetima.

"Moramo se pripremiti za dugi rat. Moramo izbjeći eskalaciju i pripremiti mir. Priprema mira znači razgovor sa svim stranama, kao što sam s Rusijom učinio prije samo nekoliko dana. I opet ću to napraviti. Dogovoreni mir ne bi bio pod uvjetima da Ukrajina stekne dojam da smo je prepustili sudbini

Rekao je da takav dogovoreni mir ne bi bio pod uvjetima kojima bi Ukrajina bila podvrgnuta da je prepuštena sudbini.

"Ne želimo sudjelovati u ratu, ali ne možemo Rusiji dopustiti da pobijedi"

Macron tvrdi da je zapadna vojna pomoć Ukrajini, uključujući i pomoć Francuske, omogućila zemlji da se odupre ruskoj invaziji mnogo učinkovitije nego što su mnogi stručnjaci predviđali. Isto je predviđala i Rusija, dodao je francuski predsjednik.

"Ne sudjelujemo u ratu, ali ne možemo dopustiti Rusiji da vojno pobijedi u ovom ratu osvajanjem teritorija. To bi pokazalo poraz međunarodnog poretka i viših vrijednosti. Europa mora održati jedinstvo. Neke zemlje pozivaju na ratoborniji stav ili razmišljaju o jednostranim mjerama. Ne smijemo dopustiti da Europa bude podijeljena ovim ratom. Europsko jedinstvo je ključno. Podjela Europe bila je jedan od ciljeva Rusije u ratu", rekao je Macron, piše France24.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 05:18