StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: "Kina mora igrati ‘veliku ulogu‘ u ukrajinskim mirovnim naporima"

Piše fena  /  05.04.2023., 13:26h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u srijedu da Kina mora igrati “veliku ulogu” u nalaženju puta ka miru u Ukrajini, dok je započinjao trodnevni posjet Pekingu.

Obraćajući se skupu francuske zajednice u Pekingu uoči sastanka s kineskim liderom Xi Jinpingom u četvrtak, Macron je izjavio da će Francuska nastojati surađivati s Kinom "na ovoj zajedničkoj odgovornosti za mir i stabilnost" u Ukrajini.

- Kina, sa svojim bliskim odnosima s Rusijom, koji su potvrđeni posljednjih dana, može igrati važnu ulogu - kazao je on, ističući naglašeno protivljenje Pekinga upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini, kao i njegov prijedlog za mir između Kijeva i Moskve.

Prvi posjet francuskog predsjednika Kini u posljednje četiri godine trebala bi biti u znaku sukoba u Ukrajini, a dužnosnik iz njegovog ureda izjavio je novinarima da će nastojati da ostane čvrst u razgovorima s Xijem.

Macronovi ciljevi također uključuju očuvanje i ponovno uspostavljanje ravnoteže kineskih trgovinskih veza s Europom, kao i zaštitu francuskih interesa u azijsko-pacifičkoj regiji.

- Ne smijemo se odvojiti, rastati od Kine poručio je Macron francuskoj zajednici u Pekingu po dolasku, rekavši da će se Francuska "proaktivno obavezati da će nastaviti da gaji komercijalne odnose s Kinom".

Macron je razgovarao o svom putovanju u Kinu i podršci Ukrajini tijekom telefonskog razgovora s američkim predsjednikom Joe Bidenom uoči njegove pojseta, priopćila je Bijela kuća.

Razgovor je pokazao "zajedničku volju Francuske i Sjedinjenih Država da angažira Kineze kako bi s nama ubrzali okončanje rata u Ukrajini i izgradili trajni mir" - priopćio je Macronov ured, prenosi AFP.

Dnevnik.ba

12. travanj 2024 08:01