StoryEditor
francuski predsjednik

Macron: Islamistički terorizam raste u Europi i prijeti svim državama

Piše D  /  17.10.2023., 16:06h

Europa svjedoči rastu “islamističkog terorizma” koji prijeti svim državama, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak tijekom posjeta Albaniji, nakon islamističkih ubojstava profesora u Francuskoj te dvoje Šveđana u Bruxellesu.

Macron je to rekao dan nakon što je 45-godišnji napadač, koji je ustvrdio da je član Islamske države, ubio dvoje Šveđana koji su stigli na nogometnu utakmicu svoje reprezentacije u belgijskoj prijestolnici.

Francuski protuteroristički tužitelj u utorak je u Parizu objavio da je 20-godišnjak koji je nožem ubio profesora i ozlijedio još troje ljudi u sjevernom gradu Arrasu 13. listopada također privržen Islamskoj državi.

„Vidjeli smo to ponovno jučer u Bruxellesu. Sve europske zemlje su ranjive i oživio je islamistički terorizam”, rekao je Macron nakon susreta s albanskim premijerom Edijem Ramom u Tirani.

„Ovdje ponovno iskazujemo svoju solidarnost s belgijskim prijateljima”, kazao je francuski predsjednik.

Najavio je da će u narednim danima posjetiti Izrael koji ratuje s Hamasom te zračnim napadima gađa Pojas Gaze otkad je ta militantna skupina u pograničnim područjima ubila 1,3 tisuća ljudi, većinom civila.

„Moja želja je da otputujem tamo kad budemo mogli postići konkretni dogovor ili o deeskalaciji, ili o humanitarnim pitanima, ili šire, o svemu”.

„Izraelska sigurnost, borba protiv svih terorističkih skupina, kao i mirovni proces i političko rješenje, sve je međupovezano”, zaključio je Macron.

„To je agenda koju ponovno trebamo otkriti”.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 10:09