Article_Top_970x250

"Macron ima informacije o stanju u BiH, nije to rekao tek tako..."

predrag ćeranić:

"Macron ima informacije o stanju u BiH, nije to rekao tek tako..."

stu 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Stručnjak za sigurnost Predrag Ćeranić izjavio je kako su ocjene francuskog predsjednika Emanuela Macrona o stanju na zapadnom Balkanu, konkretno u BiH, u vezi s radikalnim islamistima za zapadnu diplomaciju – suočavanje s istinom.

“Dakle, pokazalo se kako na zapadnom Balkanu, u sigurnosnom smislu, problem nisu (srpski član Predsjedništva BiH) Milorad Dodik i Srbi, nego ratnici džihada koji se u sve većem broju vraćaju sa sirijskog ratišta u BiH. Oni su opasnost ne samo po BiH i regiju, nego i za cijelu Europu. Macron je zato i reagirao i ne treba uopće sumnjati kako francuske službe sigurnosti u BiH imaju dovoljno informacija o svemu što se događa”, rekao je Ćeranić.

On za “Sputnik” kaže i da je Macron, kada je dijelio “epitete”, sigurno mislio i na unutarnje političko pitanje BiH.

“Ovo jest prst u oko Sarajevu, ali je i pokazatelj kako EU gradi vlastitu politiku, jer je Macron najavio osnivanje europskih oružanih snaga, što je otklon od američke politike. A sadašnju politiku Sarajeva podržava duboka država Amerike”, naveo je on.

Prema Ćeranićevim riječima, vjerovatno i njemačka kancelarka Angela Merkel mislila isto kao i Macron, ali to iz određenih razloga ne želi javno reći.

“Vjerujem kako će sada uslijediti i razni testovi i analize francuskih analitičara i siguran sam da on to nije rekao tek tako, već je to dio šire politike prema zapadnom Balkanu, što se vidjelo i iz njegove prethodne odluke da ne dozvoli otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom”, rekao je on.

Dnevnik.ba