Article_Top_970x250

Macron: BiH je tempirana bomba koja se suočava s problemom povratka džihadista

francuski predsjednik upozorio

Macron: BiH je tempirana bomba koja se suočava s problemom povratka džihadista

stu 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

"Prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina”, rekao je između ostalog Marcon.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upotrijebio je teške riječi govoreći o Bosni i Hercegovini u opsežnom intervjuu za list The Economist, prenosi sarajevski Klix.

On je poručio da je BiH “tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku”. Dodao je da se BiH suočava s problemom džihadista povratnika.

“Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u EU jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke, već su previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju da u nekim trenucima razmotrite pitanje reverzibiliteta. Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju (Zapadnog Balkana), prvo pitanje nisu ni Makedonija ni Albanija, već Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista, je Bosna i Hercegovina”, rekao je između ostalog Marcon.

Kao treći problem je naveo potrebu izmjena procedura primanja novih članova EU prije početka pregovora.

“Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjeseci, bit ću spreman ponovo početi pregovore. Ako i oni postignu dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiramo samu Europsku uniju”, istaknuo je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u Europsku uniju, poručio je da se “polovina država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom”.

Dnevnik.ba

Tagovi: