StoryEditor

LUKAVAC: Počeli radove na putu Bokavići - Poljana

Piše D  /  26.08.2017., 12:08h

U razgovoru s delegacijom općine kao i s načelnikom Edinom Delićem odlučeno je da se radovi odrade temeljito i uredno. Prvo će se ići na iskopavanje odvodnih kanala i propusta kako se ne bi dogodilo da put i asfalt (koji po obećanju trebaju biti urađeni iduće godine) ne bi otišli nakon kraćeg vremena, nego da se sve odradi kako bi put trajao duži niz godina. Prisutna je bila i delegacija iz Tuzle koju su činili Kemal Kurević i Milan Čolić. I s njihove strane je izražena volja da se krene u realizaciju ovog projekta koji bi trebao ići postupno i da bi prvo trebalo sanirati ugroženija mjesta na putu.

„Radi  se o iznimno važnom kilometru puta, koji povezuje općinu Lukavac i grad Tuzlu, to je kilometar puta koji povezuje Bokaviće, Poljanu i Kiseljak, koji je od velikog značaja za lokalno stanovništvo. Ključni značaj ove dionice puta nije samo to. Ovo je alternativni put koji može poslužiti  da poveže općinu Lukavac s gradom Tuzla i regionalnu komunikaciju u slučajevima kada dođe do zastoja saobraćaja na petlji Šićki brod, jer je tu bilo zastoja i zbog udesa i različitih protesta.

Nama je od vitalnog interesa da se ova komunikacija osposobi, u ovom trenutku to je makadamski put, u drugoj fazi imamo koordinaciju sa gradom Tuzla da zajednički ovo riješimo i da na neki način ovom stanovništvu, koje pripada hrvatskoj zajednici Poljana, to bude moralna poruka da mi brinemo i da želimo to riješiti. Ovim putem, njima je i Tuzla bliža. Ovo je jedna ravna dionica koja nije komplikovana za izvesti, imamo odličnu saradnju mjesnog stanovništva. Ubijeđen sam, da će uskoro uslijediti i dalje aktivnosti i da ćemo ubrzo osposobiti ovaj put kao tačku koja nas povezuje“, rekao je načelnik Delić.

„Grad Tuzla čini napore da putnu infrastrukturu na području grada Tuzle dovede u što kvalitetnije stanje, a želimo riješiti i potrebe građana. Ovdje se radi o saradnji grada Tuzle i Općine Lukavac i očekivanja su da će doći do realizacije ovog projekta. Pomenuto je da on ima višestruku ulogu, jako nam je bitno da povezuje dva naselja, da imamo jedan alternativni pravac za neke neprilike na postojećem regionalnom i magistralnom putu.

U ovoj fazi smo se i dogovorili da podloga bude što kvalitetnija, postavljanje zastora, sa krajnjim ciljem postavljanja asfaltnog zastora. Pored naših sredstava, pripremali smo inicijativu da uključimo i sredstva Direkcije cesta Kantona, jer se radi o interesu dvije lokalne zajednice na Kantonu.“ kazao je Kurević.

Mještanima naselja Poljana ostala je nada da će obećanje koje je dala delegacija grada Tuzla ispuniti i da će se krenuti u postupno uređenje puta koji je nekoliko godina bio devastiran. Ukoliko uzmemo u obzir da je ovo alternativni put za jedan dio naselja Poljana koji nekada ostane u blokadi u slučaju zastoja vlaka na lokalnoj pruzi zbog pretovara.

D. Marković/Dnevnik.ba

26. travanj 2024 15:14