StoryEditor
bjeloruski predsjednik

Lukašenko ‘siguran‘ da taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji nikada neće biti korišteno

Piše fena  /  01.07.2023., 14:11h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, najodaniji saveznik Kremlja u ratu u Ukrajini, izjavio je kako je siguran da rusko taktičko nuklearno oružje raspoređeno u njegovoj zemlji nikada neće biti upotrijebljeno.

Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin priznali su da je dio taktičkog oružja stigao u Bjelorusiju, a da će ostatak biti postavljen do kraja godine.

Bjeloruski predsjednik je, u obraćanju povodom obilježavanja nacionalnog dana svoje bivše sovjetske države, izjavio da je postavljanje oružja u Bjelorusiju "moja najčvršća inicijativa".

- Kako napredujemo, sve smo više uvjereni da to (oružje) mora biti stacionirano ovdje, u Bjelorusiji, na pouzdanom mjestu - rekao je Lukašenko na skupu u velikoj sali u online prijenosu državne novinske agencije BELTA, s brojnim prisutnim koji su mahali crveno-zelenim nacionalnim zastavama.

- Siguran sam da ih nikada nećemo morati koristiti dok su ovdje. I nijedan neprijatelj neće kročiti u našu zemlju – kazao je.

Lukašenko je, kao i Rusija, više puta optuživao zapadne zemlje da pokušavaju da unište njegovu državu i tvrdi da je nuklearno raspoređivanje neophodno za odvraćanje potencijalnih agresora.

On je ovog mjeseca rekao da se nešto oružja nalazi u Bjelorusiji i u jednom trenutku je sugerirao da neće oklijevati da ih koristi ukoliko bude potrebno, dodajući da će biti potrebne konsultacije s Rusijom.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je u petak da raspoređivanje nije prekršilo Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja iz 1968. jer je Rusija zadržala kontrolu nad oružjem. Kazao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da je Rusija "prisiljena" na raspoređivanje.

Lukašenko je dozvolio Putinu da pokrene dio invazije na Ukrajinu u februaru 2022. iz Bjelorusije i podržao je rat - posredujući u sporazumu prošle sedmice koji bi omogućio čelniku plaćeničke grupe Wagner Jevgeniju Prigožinu i njegovim borcima da prebace operacije u njegovu zemlju, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 06:22