StoryEditor
posjet bjelorusiji

Lukašenko primio Dodika i poručio: Došli ste kod prijatelja, pomno pratimo situaciju na Balkanu

Piše desk  /  19.02.2024., 11:24h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otputovao je u Minsk te se danas sastao s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Lukašenko je prilikom sastanka poručio da Bjelorusija uvijek rado pruža pomoć i podršku Republici Srpskoj, piše Belta.

"Čitao sam o vašem radu u Bjelorusiji za ovo vrijeme. Pozdravljam vaš rad ovdje. Treba da znate ono glavno: ako vam nešto u Bjelorusiji odgovara u pogledu tehnologije i drugih pitanja u poljoprivredi, industriji, zdravstvu, uvijek smo spremni pomoći vam i podržati", rekao je bjeloruski lider.

Dodik je komentirao odnose entiteta RS i Bjelorusije te je poručio da uprkos izazovima, prijateljstvo se nastavlja.

Aleksandar Lukašenko je istakao da Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu.

"Znate dobro moj stav. O svim slučajevima i pitanjima koja postoje i o događajima koji se dogodili u nama prijateljskoj Jugoslaviji. Kada su je raskomadali na dijelove. Znate moju poziciju, odnos prema vama u najtežim vremenima. Mislim na Srbiju kada je ona bila bombardirana", rekao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je kazao da zna da samo hrabrost, istrajnost i snaga danas nažalost mogu odrediti budućnost jedne države, regije, okruga, teritorije.

"Mislim da tu čvrsto stojite zastupajući interese pravoslavaca i ljudi koji u vas vjeruju. Mi smo u tome na vašoj strani i možete računati na nas. Jednom riječju, došli ste kod svojih prijatelja", rekao je.

Milorad Dodik boravi u radnom posjetu Bjelorusiji od 17. do 19. veljače.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 06:28