StoryEditor
SANKT PETERBURG

Lukašenko: Moramo obraniti našu domovinu od Bresta do Vladivostoka; Putin: Šaljemo vam raketni sustav Iskander-M

Piše Hina  /  26.06.2022., 07:15h

Rusija će isporučiti Bjelorusiji raketne sustave Iskander-M idućih mjeseci, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu na sastanku s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom

Lukašenko je Putinu na sastanku u Sankt Peterburgu, koji se prenosio na televiziji, rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacijske" i "odbojne" politike svojih susjeda Litve i Poljske.

Zatražio je Putina da pomogne Bjelorusiji da pripremi "simetričan odgovor" na, kako je naveo, letove NATO saveza  s nuklearnim oružjem blizu bjeloruskih granica.

"Minsk mora biti spreman na sve, čak i na korištenje teškog oružja za obranu naše domovine od Bresta do Vladivostoka", rekao je, stavljajući Bjelorusiju i njezinu blisku saveznicu Rusiju pod isti nazivnik.

Prvenstveno je zatražio pomoć da se bjelorusko vojno zrakoplovstvo opremi nuklearnim oružjem.

Putin je rekao da trenutačno ne vidi potrebu za simetričnim odgovorom, ali da bi se bjeloruski avioni Su-25, proizvedeni u Rusiji, mogli nadograditi u ruskim tvornicama ako to bude potrebno.

No ruski predsjednik je obećao da će isporučiti Iskander-M, mobilni raketni sustav kojemu je NATO dao kodni naziv "SS-26 Stone".

Njegove dvije vođene rakete imaju domet do 500 kilometara i mogu nositi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave.

Taj sustav je zamijenio sovjetski "Scud".

Dnevnik.ba

30. studeni 2022 15:04