StoryEditor
bjeloruski predsjednik

Lukašenko dolazi u Peking na razgovore sa Xijem

Piše desk  /  28.02.2023., 13:27h

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko doputovat će danas u Peking na svoje trodnevno putovanje u kojem će se sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Državni posjet Lukašenka, ključnog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina dolazi nakon što je Peking objavio dokument o stajalištu o ratu Rusije u Ukrajini u kojem inzistira da je neutralna strana i poziva na dijalog između dviju strana.

Ovaj posjet dolazi nakon optužbi Sjedinjenih Država i NATO-a da bi Peking mogao razmišljati o slanju oružja Rusiji dok sukob ulazi u drugu godinu. Kina je odlučno odbacila te tvrdnje.

Uoči Lukašenkova posjeta, Peking je pozdravio svoje "sveobuhvatno" strateško partnerstvo s Minskom, javlja AFP.

U intervjuu za kinesku državnu novinsku agenciju Xinhua, bjeloruski čelnik rekao je da jedva čeka susret sa svojim "starim prijateljem" Xijem.

Također je pohvalio dokument o stajalištu Pekinga kao "svjedočanstvo njegove miroljubive vanjske politike, kao i novi i originalni korak koji će imati dalekosežan učinak u cijelom svijetu", dodala je Xinhua.

Xi je nekoliko puta razgovarao s Putinom od početka rata, ali to nije učinio sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim.

Kijev je također izrazio zabrinutost da bi Bjelorusija ponovno mogla podržati Moskvu u njezinim ratnim naporima.

U rujnu prošle godine, Xi i Lukašenko sastali su se u uzbekistanskom gradu Samarkandu, gdje su ponovno pozdravili svoje partnerstvo i u dobru i u zlu.

Lukašenkov posjet Pekingu uslijedila je nakon objave u ponedjeljak da je Europska unija za godinu dana produžila sankcije Bjelorusiji zbog represije Minska nad političkom opozicijom i njegove podrške ratu Rusije.

Sankcije su produžene do veljače sljedeće godine, stoji u priopćenju Europskog vijeća koje predstavlja 27 država članica EU-a.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 06:22