StoryEditor

Lukač: Nećemo dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga u RS-u

Piše D  /  17.08.2018., 04:08h

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske neće dozvoliti raspoređivanje drugih policijskih snaga na teritoriju Republike Srpske, bez suglasnosti Vlade manjeg bh. entiteta, poručio je ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač.

- Pokušaji raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritoriju Republike Srpske, koji dolaze od ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića, unaprijed su osuđeni na propast, jer nisu u skladu sa Ustavom i zakonima RS, kao i potpisanim sporazumima između Ministarstva unutarnjih poslova RS i drugih policijskih agencija u BiH - naglasio je Lukač.

On je naveo da Ministarstvo unutarnjih poslova RS ima potpisan Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice s Graničnom policijom BiH.

Lukač je pojasnio da je prema ovom sporazumu trenutno angažirano 80 policijskih službenika MUP-a Republike Srpske i da je MUP RS, u skladu s procjenama s terena i na osnovu zvaničnog zahtjeva Granične policije BiH, spreman angažirati i dodatne snage policije Republike Srpske na zaštiti granice, priopćeno je iz MUP-a, prenosi Fena.

- Pokušaj raspoređivanja drugih policijskih snaga na teritorij Republike Srpske od ministra Mektića, još je jedan od njegovih nepromišljenih zahtjeva s dalekosežnim posljedicama i predstavlja presedan koji su osmislili njegovi mentori iz Sarajeva, a koji su njega zadužili da sve provede s ciljem urušavanja nadležnosti MUP-a Republike Srpske i teritorijalnog integriteta Republike Srpske - upozorio je ministar unutarnjih poslova RS.

Lukač je naglasio da je, u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o policiji i unutarnjim poslovima, policija Republike Srpske nadležna za provođenje zakona i održavanje sigurnosti na teritoriju Republike Srpske, a tako će biti i u budućnosti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 14:51