StoryEditor
kriptirane aplikacije

Lukač: Među suradnicima kriminalnih krugova su i pripadnici MUP-a RS

Piše Desk  /  08.02.2022., 13:32h
Raspakiranje kriptiranih aplikacija koje su koristili kriminalci omogućit će Ministarstvu unutarnjih poslova RS da doprinese rasvjetljavanju brojnih kaznenih djela, rekao je Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS u odgovoru na zastupnička pitanja zastupnika Nebojše Vukanovića i Gorana Selaka.

Lukač je rekao da nijedan načelnik u Policiji RS ili drugi visoki dužnosnik MUP-a neće ostati pošteđen ako se dokaže da su putem tih kriptiranih aplikacija surađivali s kriminalcima i činili kaznena djela.

“Nažalost vjerujem da ima službenika i pripadnika MUP-a i nekih drugih policijskih agencija koji su imali određenu suradnju s kriminalnim krugovima kada su počinjena određena kaznena djela. MUP RS će i dalje nastaviti raditi na razbijanju svih ovih kriminalnih grupa”, rekao je Lukač, prenose “Nezavisne novine”.

On je dodao da će raspakiranje tih kriptiranih aplikacija olakšati MUP-u da usmjere svoju istragu, te je iznio do sada nepoznati podatak da je aplikacija korištena proteklih deset godina te da je u tom razdoblju razmijenjeni milijuni različitih poruka. Lukač je pojasnio da su korisnici tih aplikacija tamo imali kodna imena, te da MUP radi na dešifriranju tih imena i povezivanje s fizičkim osobama koja stoje iza njih.

Lukač je rekao da su putem tih aplikacija, koje je MUP dobio putem Interpola i međunarodnom suradnjom, dogovarana i planirana najteža kaznena djela, među kojima su ubojstva i krijumčarenje narkotika.

Selak je rekao da mu je poznato da se u Vladi razmišlja o Lukačevoj smjeni jer je pokrenuo istragu o ovim pitanjima. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:31