StoryEditor

Luka Modrić u reprezentaciji je promijenio čak 102 suigrača

Piše D  /  19.11.2019., 07:11h

Znate li što imaju zajedničko Ademi, Franko Andrijašević, Antolić, Benko, Mate Bilić, Ivan Bošnjak, Budan, Bubnjić, Jurica Buljat, Caktaš, Ćorić, Didulica, Drpić, Drago Gabrić, Iličević, Maleš, Maloča, Sablić, Šerić, Tokić, Vejić, Ante Vukušić...?

Svi su oni igrali uz Luku Modrića u hrvatskoj A reprezentaciji, svi su oni bili dio priče, karijere najboljeg hrvatskog nogometaša svih vremena, prenose 24sata.

U Baselu 1. ožujka 2006. Cico Kranjčar prvi je put tada 20-godišnjeg Luku ubacio u igru. Znate li koliko igrača koji su tada s Modrićem srušili Argentinu (3-2) i danas igra? Ni jedan! Pletikosa, Srna, Babić, Dario Šimić, Tomas, Tudor, Kranjčar, Pršo, Niko Kovač, Klasnić, Tokić, Olić, Jerko Leko, Ivan Leko, Marijan Buljat, Petrić, svi su u mirovini. Dok su od tadašnjih gauča još aktivni Coloccini (San Lorenzo), Ponzio (River Plate), Lucho Gonzalez (Atletico PR), Tevez (Boca) i Leo Messi.

Od te večeri u Baselu do spektakla na Rujevici kada je s “vatrenima” sedmi put izborio veliko natjecanje, Luka je promijenio 102 suigrača u reprezentaciji! Ispratio je u mirovinu Pršu, Petrića, Klasnića, Rapaića, Olića, Eduarda, Niku Kovača naslijedio kao desetka, Darija Srnu kao kapetan. A od onih koji su kasnije ušli u reprezentaciju svima je bio podrška, sve je prigrlio, od Mandžukića do Brekala. Mnogima je bio i uzor.

Otkad je postao kapetan, nakon Eura 2016. u Francuskoj, odveo nas je u finale SP-a i sad na novi EP, uz njega stasali su Brekalo, Vlašić, Petković, Perić... Tko god dođe od klinaca, uz Luku proigra.

- Samo trenirati uz Modrića neprocjenjivo je, to je klasa više - govorili su i Vlašić i Oršić.

Prije utakmica nije rijetka slika kako Luka prilazi mlađim suigračima i hrabri ih, bodri, ali i savjetuje.

Nakon Eura idućega ljeta vrlo će vjerojatno prestići Darija Srnu i postati rekorder po broju nastupa za “vatrene”. Darijo je na 134, Luka na 127, Euro jamči barem tri utakmice plus 4-5 pripremnih. Samo da netko zajamči zdravlje i eto nam rekordera! A nakon toga?

- Odradit ću s reprezentacijom Euro, a onda ćemo vidjeti - rekao je nakon pobjede nad Slovačkom.

U toj rečenici zapravo i nije vijest da bi se mogao oprostiti, jer 9. lipnja 2020., taman kad počinju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru, Modrić će ući u 36. godinu života. Vijest je, dobra, zapravo da ostavlja otvorenom mogućnost da se ne oprosti, da igra za Hrvatsku i do SP-a 2022.

- Znam da bih mogao prestići Srnu, ali nisu mi važne brojke. Ako bude, dobro, ako ne, nema veze. Samo da Hrvatska napravi uspjeh na EP-u - govori Modrić, koji je već hrvatski rekorder sa sedam velikih natjecanja.

Lothar Matthäus, Gigi Buffon i Iker Casillas imaju ih po devet, a idućega ljeta kad će Luka igrati svoje sedmo, Cristiano Ronaldo ući će u to društvo sa po devet.

- Hrvati moraju biti sretni što imaju takvog igrača i čovjeka - rekao je slavni Emilio Butragueno.

Samo da toga ne postanemo i previše svjesni nakon što ode u mirovinu, prenose 24sata.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:50