StoryEditor
"kroz proces 10-6-93"

Lujanović: Cilj je bio stvoriti predstavu koja bi naše militantno društvo podsjetila na strahote rata

Piše Fena  /  05.07.2022., 10:29h

Predstava „Kroz proces 10-6-93“ Marine Petković Liker i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar izvedena je šestog dana Kazališnih igara Bosne i Hercegovine u okviru Natjecateljskog programa.

Predstava je inspirirana događajem u Vitezu u kojem je 10. lipnja 1993. godine osmero djece, igrajući se na igralištu, poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH, u danu kada je bilo potpisano jednodnevno primirje između HVO-a i Armije RBiH.

Publika koja je uspjela ući na predstavu zbog ograničenog broja, a koja je bolna i katarzična i opominjuća, nerijetko je suzama popratila scene u kojima se na licima glumaca bez puno riječi možda tek pokretima, mimikom naslućivala bol roditelja.

-Nakon što sam napisala seriju tekstova o ratnim žrtvama u središnjoj Bosni tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba i emotivno i intimno  e odmaknula od takvih tema, ravnatelju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar Ivanu Vukoji predložila sam da kazalište na čijem je čelu pokuša napraviti predstavu koja bi tematizirala stvarni događaj - smrt osmero djece hrvatske nacionalnosti na igralištu u Vitezu 10. lipnja 1993. godine. Vukoja je to prihvatio, kao i izbor i prijedlog redateljice, Marine Petković Liker, profesorice s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Naša zajednička ideja je bila stvoriti predstavu u kojoj će publika osjetiti jedno bivanje u prostoru i vremenu, bivanje među ljudima i njihovim bolnim, pomiješanim osjećajima, kako bi naše društvo, militantno i po govoru i po ponašanju, zapravo podsjetili na sve moguće strahote rata koji nam se dogodio - kazala je za Fenu stručna suradnica na predstavi, novinarka portala Dnevnik.ba Glorija Lujanović, govoreći o nastanku predstave.

U predstavi „Kroz proces 10-6-93“ igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Dnevnik.ba

17. lipanj 2024 07:11