StoryEditor

Luda priča o tuskome seks-sultanu

Piše D  /  29.07.2021., 18:44h

Krut nauk islama po vlastitu viđenju i seksualne sljedbenice koje zagovaraju specifičan vid feminizma u izazovnoj odjeći i teške šminke, teško da idu ruku pod ruku, no Adnanu Oktaru, čelniku ozloglašenog turskog kulta takvo što sasvim je prirodno. Ovaj ekscentrični i utjecajni pisac, koji se potpisuje pseudonimom Harun Yahya, što je izvedenica islamskih vjerovjesnika Haruna i Yahyija koji su se borili protiv židovske misli, u Turskoj je praktično nedodirljiv. No usponu njegova kulta koji iz svoje vile na Bosporu vodi poput svojevrsnog seks-sultana koji podsjeća na islamskog Hugha Hefnera, ispriječio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojeg zbog sve većih ovlasti i moći također uspoređuju s nedodirljivim sultanima, piše Tportal.

Iako je ovom televizijskom propovjedniku, koji islam tumači na sebi svojstven način poput američkih televizijskih evangelizatora, dosad dopuštano mnogo toga, pa čak i unosna zarada ucjenama, jačanjem jednog drugog kulta, onog Erdoganova, ovaj bi se samoprozvani vjerovjesnik mogao naći u problemima. Turski predsjednik, osobito nakon neuspjelog vojnog puča prošlog ljeta, znatno je ojačao ionako prevelike ovlasti kako bi uklonio svaku oporbu i sve one koji kritiziraju njegove poteze.

Upravo se Oktar nedavno na svojoj televiziji A9 usudio dirnuti u Erdogana. Izjavio je kako njegovo viđenje predsjedničkog sustava Turskoj ne bi donio ništa dobra. Iako je podržavao Erdogana dok je još bio premijer, Oktar se zbog upućenih kritika i straha od odmazde povukao u svoju luksuznu vilu na Bosporu, okruživši se tjelohraniteljima i tristotinjak najbližih sljedbenica oskudno odjevenih po posljednjoj modi koje naziva ‘mačkicama‘, što je u islamu nedopušteno.

Upravo su te atraktivne sljedbenice, koje većinom dolaze iz dobro situiranih turskih obitelji, zaslužne za velik medijski interes koji prati Oktara i njegov kult koji je svijetu izvan Turske otkrila urednica portala Balkanist Lily Lynch.

Prema Oktaru, njegove sljedbenice koje učestalo posjećuju estetske kirurge i skupe brendirane istanbulske butike primjer su kakve muslimanke trebaju biti. Po njegovu mišljenju, koji se kosi s islamom, žene postoje kako bi bile lijepe i kako bi ih se voljelo i poštovalo. No ta sljedba zapravo ima samo jednu zadaću, a to je da sudjeluje u ucjenama. Oktar, naime, te djevojke podvodi te ih koristi za spolne odnose s tajkunima i političarima koje kasnije ucjenjuje videosnimkama.

Samoproglašeni 61-godišnji guru i inače ima dugu povijest povezanosti s turskim pravosuđem budući da je u nekoliko navrata zaglavio u zatvoru zbog posjedovanja kokaina. Njegovi prvi susreti s ustanovama u kojima je ograničeno kretanje započeli su krajem 70-ih godina, kada je počeo pisati knjige u kojima negira Darwinovu teoriju evolucije, proglasivši se borcem protiv darvinizma i izdajući knjige naslova ‘Djeco, Darwin vam je lagao‘ i ‘Darwinovo neprijateljstvo prema Turcima‘.

Nešto kasnije okomio se na Židove pa je završio u duševnoj bolnici iz koje je pušten nakon godinu i pol. Početkom 90-ih, najveće neprijatelje vidi u masonima i Kurdima, a tijekom jedne racije u njegovu stanu pronađen je kokain. Tijekom suđenja tvrdio je kako mu je droga podmetnuta te kako se radi o montiranom političkom procesu  Nakon što je proveo nekih dva mjeseca u pritvoru, pušten je na slobodu i otad kreće njegov nezaustavljiv prodor u medije.

Na svojoj televiziji A9 Oktar tumači na koji način valja prakticirati islam, a reprize tih emisija rado su gledane na Youtubeu, ponajviše zbog napadno našminkanih i oskudno odjevenih djevojaka koje poput egzotičnih haremskih bajadera zavodljivo izvode trbušni ples u pauzama njegovih kazivanja. Samo na Twitteru Oktar ima pedesetak tisuća pratitelja, a iz minute u minutu objavljuje svoje filozofske i političke misli.

Da mu je politika važna, dao je naznačiti i, očekivano, pohvaliti se na društvenim mrežama, poslavši svoje izaslanike na inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, a o njegovoj opsežnoj knjizi ‘Atlas kreacije‘ u kojoj izlaže apsurdnu teoriju o nastanku čovjeka i svemira raspravljalo se čak i u Ujedinjenim narodima.

Novac koji je zaradio ucjenama na koje je turska policija zažmirila, iskoristio je kako bi se infiltrirao među turske moćnike, među kojima je bio i nekadašnji istanbulski gradonačelnik, a danas turski predsjednik Erdogan. Prema nekim navodima, njih dvojica udružili su se kako bi lakše postigli željene ciljeve, a veze i prijateljstva pomogla su mu nakon što je optužen za spolno iskorištavanje sljedbenica iz kulta. Oktar je na sudu kazao kako je s podanicama, koje mu se po dvorskim pravilima harema obraćaju s ‘moj sultane‘ ili ‘gospodaru‘, imao samo dopušteni izvanbračni oralni i analni snošaj pa je pušten jer Kuran zabranjuje vaginalni seks izvan braka.   

No poznavajući Erdoganovo munjevito mijenjanje kursa i njegovu prokušanu taktiku neotkrivanja budućih ciljeva, ne bi začudilo kako bi Oktar zbog svoje moći i utjecaja mogao postati iduća predsjednikova žrtva, baš kao tisuće onih koje je smijenio ili pozatvarao nakon puča. Jer sultan može biti samo jedan.  

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 05:34