StoryEditor

LUČIĆ: Nisu svi Hrvati van Hrvatske ustaše!

Piše D  /  16.03.2018., 08:03h

Ipak, nisu svi složni u tome da je izjava skandalozna.

Prvo ju je žestoko napala oporba za koju je ta izjava napad na Ustav, a potom i Efraim Zuroff, direktor Centra Simon Wiesenthal, za kojega je izjava da je “ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu” prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvreda žrtvama, njihovim obiteljima. I njemu i oporbi predsjednica pak odgovara da samo zlonamjernici mogu iz njezine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima.

Prema Ivi Lučiću problem je što oni koji su ostali na jugoslavenskoj poziciji i dalje ne razlikuju hrvatsku državu od ustaškog režima. Njihova teza da su svi Hrvati u inozemstvu ustaše, nije nova. Oko toga se, podsjeća, početkom 80-ih godina prošlog stoljeća vodila polemika između Franje Tuđmana i Vlade Gotovca s Ernstom Blochom koji je također i ustvrdio da su svi Hrvati izvan domovine fašisti, a da ne zna točno koliko su to i oni u zemlji”.

– Komunistička partija Jugoslavije smatrala je da je država i režim koji su stvorili najbolji i najhumaniji na svijetu i za njih je, prema tome, bilo neprihvatljivo da netko može bježati od takvog režima. Prema emigraciji Partija se i dan-danas odnosi kao prema neprijateljskoj emigraciji. I odatle, svako povezivanje hrvatskih vlasti s iseljeništvom doživljavaju kao suradnju s neprijateljem odnosno neprijateljskom emigracijom – poručuje Lučić, prenosi Večernji.hr.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 00:11