Article_Top_970x250

Lučić: Erdogan je jasno pokazao svoje interese u BiH, Sarajevo predstavljeno kao centar turske dijaspore u Europi

"hrvatska politika prema BiH neartikulirana, nejasna i mlaka"

Lučić: Erdogan je jasno pokazao svoje interese u BiH, Sarajevo predstavljeno kao centar turske dijaspore u Europi

svibnja 20, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Za Ivu Lučića ovaj nije neobično da se u Bosni i Hercegovini održava ovakav skup s obzirom da Turska ima određene interese.

Pod iznimnim mjerama osiguranja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan došao je u Sarajevo ponajprije kako bi održao središnji predizborni skup za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji se održavaju krajem lipnja.

Planove za organiziranje takvog okupljanja u Njemačkoj, Austriji ili Nizozemskoj omele su vlasti tih država uz ocjenu da je neprimjereno da se na njihovu teritoriju vodi kampanja za turske izbore.

U Temi dana HRT-a o situaciji u BiH razgovarali smo s povjesničarom dr. Ivom Lučićem i profesorom dr. Goranom Bandovom.

Za Ivu Lučića ovaj nije neobično da se u Bosni i Hercegovini održava ovakav skup s obzirom da Turska ima određene interese. Radi se o jasno promišljenoj politici Turske a posebno u vrijeme Erdogana koji je jasno pokazao svoje interese i veze. On će taj utjecaj pokušavati ojačati i svoje interese provesti, rekao je dr. Lučić.

Ono što bismo mi mogli iz hrvatske perspektive je, kaže Lučić, vidjeti koji su interesi Republike Hrvatske u BiH, na koji način ih provoditi i provode li se doista. Prema njegovom mišljenju, s obzirom na probleme koje imaju Hrvati u BiH - ne provode se i hrvatska je politika prilično neartikulirana, nejasna i mlaka.

Lučić je uvjeren kako se novi izborni zakon u BiH neće donijeti te da u zemlji nema demokratskog potencijala za bilo kakve promjene, reforme i stabiliziranje političkog stanja. Dodao je kako je bošnjačka politika u BiH najmanje emancipirana od vanjskog utjecaja i zato je Sarajevo moglo biti predstavljeno kao centar turske dijaspore u Europi.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250