StoryEditor

Lovrinović: Varaju nas od 1990. I kada bi formirali Vladu FBiH ništa ne bi napravili

Piše D  /  01.10.2020., 11:10h

Zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikola Lovrinović komentirajući neuspješne pregovore Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića u vezi izmjena Izbornog zakona, kazao je za N1 kako "ih varaju od 1990. godine, da ih prave budalama, te da su u opasnosti da izgube Dom naroda".

Na pitanje da li neko treba "popustiti" kako bi se postigao dogovor, Lovrinović je rekao da ne treba, već da se treba dogovoriti.

"Varaju nas od 1990. I sada kada bi formirali Vladu FBiH ništa ne bi napravili. Treba se prekinuti i rad ove tehničke Vlade, rada Vijeća ministara i sve dok se ne donesu izmjene Izbornog zakona. Nas neko pravi budalama. Od 2000. nametanja ovog Izbornog zakona, evo čemu sve vodi - svaki dan kada Izetbegović izjavljuje i drugi njegovi ljudi čemu ovo vodi, uzimanje Doma naroda. Iz koncepta rušimo državu. Ako ćemo je tako nastaviti graditi ona nikud neće stići. Mi se to nismo dogovorili", rekao je Lovrinović u Danu uživo.

Na pitanje da li je uredu ako svi zaustave rad je li uredu da prekinu primati plaću, rekao je da "nije".

Komentirao je i podatak da je Vijeće ministara za godinu dana u parlamentarnu proceduru uputilo samo tri zakonska rješenja.

"Tu je nekonzistentno ponašanje nas u parlamentarnoj većini, prije svega mislim na SDA - podržavanje inicijativa opozicije, neglasanje za ono što predloži Vijeće ministara itd. Jeste malo, moglo je više, ali očito da među nama ne funkcionira", rekao je.

Govoreći o posjeti Milorada Dodika, a potom Bakira Izetbegovića i Dragana Čoviću Hrvatskoj, kazao je kako mu je "drago što se Hrvatska snažnije uključila jer je to njena obveza i pravo". Komentirao je i izjavu predsjednika RH Zorana Milanovića da se nad Hrvatima vrši zulum.

"Čovjek je tako doživio. Mislim da dobro poznaje situaciju u BiH i da ne bi rekao to tek tako. Nama se svakodnevno prijeti pod floskulom da mi nećemo ustavni sud, da nećemo federalnu vladu, da kočimo, oduzima nam se pravo i doći će na kraju da će nam oduzeti Dom naroda. Izetbegović je rekao ‘da je gospodin Čović htio slušati ne bi Komšić pobijedio‘. Ovdje nema većih i manjih, svi smo jednakopravni. Nama je u ovom trenutku opasnost da nam se uzme Dom naroda, dovedeni smo na političke margine", rekao je Lovrinović.

Istakao je kako "ne trebaju riješiti sve probleme već samo izborni zakon". Na pitanje da li će to donijeli povećanje mirovina i životnog standarda kazao je: "To nije vitalni nacionalni interes. To hoće li ići ili neće ili hoće li ići smanjivanje, hoće ih biti, vidjet ćemo od ekonomskog razvoja. Građani BiH glasaju na izborima".

Komentirao je i posjetu Predsjedništva u Briselu kazavši kako je "sve izgledalo lijepo kao da smo jedan dan živjeli van naše stvarnosti, samo pometnju prave Hrvati, odnosno HDZ sa svojim zahtjevima kako će reći neki od sudionika tamo".

"Imamo pred sobom još obaveza. Dogovoreno da 14 uvjeta ne moraju biti potpuni, ali da se mora osjetiti želja za napretkom u reformi. Nadao sam se da ćemo kandidatski status dobiti do kraja godine. Promatrao sam to optimistički jer nema nikakvog razloga da nam ne daju kandidatski status kada sve o nama znaju. Imamo OHR, predstavnika EU, prate sve što radimo na dnevnoj bazi. Mislim da nam trebaju dati kandidatski status jer bi tada ušli u pravu reformu", kazao je Lovrinović.

Na pitanje zašto to nismo uradili prije, kazao je da "nam ne brani niko da radimo, ali da imamo uvjete".

"Ovdje je postala sve kao neka igra, mi ne možemo nećemo, a onda nam postave uvjete pa ispunjavamo. Oni nas dobro znaju, dobro znaju naš Ustav, kako smo formirani i s kakvim problemima se suočavamo kada donosimo odluke. Kandidatski status isto može trajati deset godina. To je kao želja da nam se pomogne, a onda ide iscrpljivanje. Oni znaju da mi nismo kao druge zemlje, mi smo složena država", rekao je Lovrinović.

Na pitanje smije li nam to biti alibi rekao je: "Ne treba i ne smije".

Dnevnik.ba

27. studeni 2022 20:07