StoryEditor

Lovrinović: SDA nikada nije bila za ZAVNOBIH-ovsku BiH, rado bi nas otpilili, ali ne mogu

Piše D  /  22.05.2020., 07:05h

"Dosta mi je" rekao je zastupnik HDZ-a Nikola Lovrinović na posljednjoj sjednici ZS PSBiH. Lovrinović je danas za N1 pojasnio što je mislio pod rečenicom "Dosta mi je", te govorio o odnosu sa SDA i političkim odnosima u BiH.

"Ja sam jedan od članova HDZ-a koji dugo govori da je naše rješenje dogovor sa SDA-om. Meni recimo nikada nije trebao SDP ni DF za priču, samo SDA. Zato sam bio sklon da pređem preko uvreda zarad partnerstva, ali ova posljednja dešavanja su me natjerala da kažem: sad mi je dosta. Dosta mi je, sada ću pričati na svakoj sjednici kako se SDA ponaša", kazao je Lovrinović.

"Jednom mi je jedan prijatelj iz Travnika rekao: Slušaj Nikola, možeš reći ovim iz SDA šta želiš, ali nemoj vrijeđati narod. Ne želim da uvrijedim narode u BiH, ni Bošnjake ni Srbe, ali ću političarima sada govoriti sve", dodaje.

 

Je li građanima dosta političara?

"Ovo mi je drugi mandat, građani me biraju. Da je to baš tako, onda ne bih sjedio u zastupničkim klupama".

"Ja sam rekao da ne zastupam stavove HDZ-a, dva puta sam se ogradio, da ne bih sada ja zavadio SDA i HDZ", kazao je.

"Ne može SDA sjesti sa nama kao da smo mala djeca", kazao je Lovrinović pojasnivši:

"Ne može SDA u prošlom mandatu i ovome sjesti sa nama kao da smo mala djeca, pa sklopiti većinu i VM, a pritom znam da bi nas rado otpilili ali ne mogu".

 

Biste li vi njih "otpilili"?

"Ne znam što bih dobio kad bi ih otpilio. Oni su stranka sa najviše glasova Bošnjaka, oni su legitimni predstavnici Bošnjaka, ja nemam tu što birati. Tko dobije legitimitet bio da je SDP, SBB biće nam partner. SDA je to sve ove godine. Oni su sebi uzeli za pravo da smo malo s njima većina, pa malo nismo. Mi smo stranka koja ovdje živi i predstavlja birače kroz njihove prohtjeve i želje".

 

Zašto ste bili protiv usvajanja rezolucije o fašizmu?

"Predložila je oporba, što neće biti sporno? Ja tu rezoluciju ne podržavam i rekao sam što mislim".

"Rezolucija ne govori protiv fašizma, to je totalitarna rezolucija. Niste je pročitali, rezolucija govori o svetoj misi i da se Predsjedništvo sastane sa papom. Prvo je bilo da se zabrani misa. Tri su verzije bile, nijedna mi nije valjala. Predložio sam točku dnevnog reda da razgovaramo o svim totalitarnim režimima, sve osudimo i stanemo na stranu svih žrtava. Nisu htjeli".

 

"Nisam ja protiv da oporbeni zastupnici podnose zahtjeve, ali ne može sa njima "ašikovati" SDA. Ako će "ašikovati" sa nama, rekao sam im kada ste potpisivali rezolucije što niste šapnuli nešto na uho gospođi Krišto ili nekome? Potpisujete tamo s nekim, a nas ne informirate".

 

Zašto ste protiv rezolucije?

"Nema komunističkih zločina, niti totalitarnih režima pobrojanih", odgovorio je.

 

Jeste li vi protiv ustaškog režima?

"Što će nama ta rezolucija, de vi meni recite? Nemam pojma, nisam živio u vrijeme ustaša".

 

Sigurno imate neka saznanja?

"Imam, ja sam profesor povijesti. Ustaški režim ne postoji, nema ga već 75 godina. Nisam živio u vrijeme tog režima i nije sada na snazi".

 

Jeste li protiv fašizma?

"Protiv sam svakih totalitarizama i fašizama".

 

"Namjera predlagača je da se vrši pressing na zastupnike, priča koja nema veze sa ovim stoljećem. Tako se pokušavaju disciplinirati zastupnici, posebno iz reda hrvatskog naroda", kazao je Lovrinović dodavši:

"Ja sam profesor povijesti, nisam sadašnjosti".

 

Je li HDZ uvjetujea procese, kao što neki od političara tvrde?

"To što ste rekli, to nama SDA stalno govori. Nema što nam ne govore, da smo ovakvi, onakvi ja ih samo vraćam na Washington i Dayton. Mi smo se dogovorili kako će ova država izgledati. Ne mogu oni, SDA nikada nije bio za ZAVNOBIH-sku BiH. Nikad. Nikada nije bio, samo je lagao. Moraju iza toga stajati", poručio je Nikola Lovrinović.

"Ustav i Dejton se mogu mijenjati, ali zna se kako, a ne ovako nas stalno dovode u situaciju mijenjanjem nekih stvari. Washington i Dayton su se promijenili. Sve zbog čega smo pristali na partnerstvo...".

"Ne uvjetujemo mi nikoga ni za što. Nije me briga što je Dragan Čović rekao, mene pitajte. Što me zanosite u neke vode, pustite me da odgovorim. Dragan Čović je moj predsjednik, ja sam član HDZ-a".

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 12:13