StoryEditor
reakcija

Lovrinović pisao Borrellu: Šemsudin Mehmedović je izgubio dodir s realnošću, on državu vidi samo bošnjačkom

Piše desk  /  17.02.2022., 13:57h
Nikola Lovrinović uputio je pismo Josepu Borrellu. visokom povjereniku za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

"Poštovani g. Borrell,

    Vjerujemo da ste zatečeni silinom nebuloznih političkih opservacija gospodina Šemsudina Mehmedovića koje Vam je uputio. Moramo Vam reći da mi nismo, jer je gospodin Mehmedović jedna od osoba koja najviše doprinosi nesporazumima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Također je osoba koja često sudjeluje u stvaranju političkih tenzija u javnosti. 

    Teško je razumno tumačiti ostrašćene političke stavove koji su najčešće utemeljeni na fundamentalističkim stavovima, bez ikakvih uporišta u demokraciji i demokratskom načinu ponašanja u politici.

    Moramo Vas također informirati da je ovo što je izrekao zapravo kazneno djelo po Kaznenom zakonu BiH jer se odnosi na kazneno djelo širenja mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u javnosti, kao i korištenje jezika mržnje.

    Vrlo dobro mu je poznata pozitivna uloga Hrvatske i Hrvata u stvaranju države BiH. Hrvatska je uvijek stajala iza suverene BiH i njezinog euroatlantskog puta, naravno i danas, ali stoji i iza Hrvata u BiH, što jedno s drugim uopće nije u suprotnosti, čak štoviše, jedino je logično.

    Gospodin Mehmedović je osoba koja kao da je izgubila dodir sa stvarnošću, dogovorenim mirovnim sporazumima i realnošću. Njegovi politički ciljevi su očito drugačiji od onoga što su potpisali i njegovi predstavnici u Washingtonu i Daytonu. On državu BiH vidi samo bošnjačkom što je vrlo opasno, a još je opasnije što se od njegovih stavova ne ograđuje SDA. Njegovo fašističko opserviranje Trećeg Reicha bilo bi potpunije kada bi rasvijetlio ulogu i svojih političkih predaka iz tog vremena. Ostaje nam nada da su i oni u SDA zatečeni njegovim nebuloznim političkim stavovima.  Žalosno je što sve ovo čini kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, gdje bi sutra trebao biti sudionik traženja političkih rješenja.

    Ne znamo šta je to sporno u demokratskom svijetu tražiti provođenje potpisanih sporazuma, a osobito mirovnih. Vjerujemo da Vas ne treba posebno podsjećati da je politička pozicija Hrvata u BiH potpuno narušena u odnosu na navedene sporazume. Samo je na Ustav FBiH bilo preko 100 intervencija bez naše suglasnosti, od strane OHR-a, te u Izbornom zakonu i niz drugih zakona, što je gotovo potpuno promijenilo dogovoreno stanje. Posljednje uporište za obranu političke pozicije hrvatskog naroda ostali su domovi naroda i Predsjedništvo BiH.

    Poštovani g. Borrell

    Ostajemo Vam na dispoziciji za bilo koju vrstu suradnje i, naravno, sve ćemo činiti da BiH bude država jednakopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive i na tom putu nas neće zaustaviti fundamentalisti ovoga tipa.

    S poštovanjem"

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 11:13