Article_Top_970x250

Lovrinović: Ideja o rotirajućem gradonačelniku nije Helezova; Helez: To je izmišljotina

o izboru gradonačelnika

Lovrinović: Ideja o rotirajućem gradonačelniku nije Helezova; Helez: To je izmišljotina

velj 18, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Arhiva

Zukan Helez (SDP BiH) i Nikola Lovrinović (HDZ BiH) sinoć su u emisiji Otvoreni studio na Federalnom radiju u osvrtu na izbor gradonačelnika u Mostaru ukrstili stavove. Lovrinović je Heleza optužio da propala ideja o rotirajućem gradonačelniku nije njegova, a Helez mu je poručio da izmišlja.

Svi koji misle da se moja ideja o rotirajućem gradonačelniku nije mogla provesti pojma nemaju o Stautu i Ustavu - kazao je Helez.

„To je itekako moglo biti pretočeno u djelo. Ideja je došla prekasno. Ja sam to napravio sedam dana prije izbora gradonačelnika grada Mostara, ali me nitko nije uključio u taj proces. Onda su me zvali moji iz SDP-a da pitaju imam li rješenje i krenuli smo. U prvi mah to je bilo prihvatljivo i za HDZ. Nije bilo nikakvih problema sa Statutom. A onda su iz HDZ-a kazali da je njima to neprihvatljivo. Ili su dobili obećanje od gradskih vijećnika, pretpostavljam Boške Ćavar, da neće glasati za ovo usprkos tome što su iz Naše stranke najavili da će dati podršku. Čak je bio prijedlog da 16 mjeseci ispred BH bloka bude Irma Baralija, ali to je propalo. I ja želim sve najbolje novom gradonačelniku Kordiću, vidim da je humanist, slušao sam njegove poruke, ako bude radio onako kako govori treba mu dati podršku. Ako to bude radio, imat će podršku SDP-a, ako bude slušao svog šefa Dragana Čovića to neće biti dobro.“

Helezov kolega iz parlamentarnih klupa i HDZ-ov zastupnik Nikola Lovrinović uzvratio je Helezu kazavši da očito ima problema s predsjednikom HDZ-a te ga pozvao da kaže odakle mu ideja o rotirajućem gradonačelniku, aludirajući na to da je došla iz određenih krugova.

„Čini mi se da se gospodin Helez u zadnje vrijeme budi i liježe s Čovićem u glavi, kao da ga sanja svaki dan. Ove njegove konstrukcije, slušati i ne slušati Čovića, mi paraju uši, ali on to tako radi. Ne znam hoće li to Zukan htjeti reći u ovoj emisiji, ali to nije bila njegova ideja, koliko znam ideju je dobio od nekog drugog. Neka on sam kaže je li to tako“, kazao je Lovrinović dok mu je Helez poručio da izmišlja.

„Očito je da je ovo komplicirano za Nikolu da shvati, nisam ja to ni od koga dobio. To sam ja smislio“ kazao je Helez te dodao kako je stanje u Mostaru u proteklom periodu odgovornost HDZ-a.

„Grad Mostar je bio grad slučaj zahvaljujući HDZ-u i Draganu Čoviću. Nikola očito dolazi iz jednopartijskog sustava, a Dragan Čović je dugo u Savezu komunista, kao i Nikola, i to je na njega ostavilo traga i sad oni misle da nitko ne smije drugačije razmišljati, nego samo kako Čović misli. Gospodine Lovrinoviću, meni nije šef Dragan Čović, Vama jest, pa ga svako jutro poljubite u ruku, a ja nemam tu obvezu. Ja sam samo iznio svoj prijedlog, nije prošao, vi ste izlobirali, zaprijetili, što već jeste radili i to ide dalje.“

Lovrinović je dodao kako nije bio previše zainteresiran za događaje u Mostaru, te je otvorio priču o modelu biranja u ovom gradu.

„Vidim da je svugdje top tema građanska opcija i jednakopravnost glasa, osim izgleda u Mostaru gdje imamo kvote, klubove, bitna je jednakopravnosti pozicija naroda, evo vidim i lijeva opcija se slaže da se mora biti jednakopravno. A bilo gdje drugo može jedan građanin - jedan glas. Ali, eto, neka su se dogodili ti izbori u Mostaru, drago mi je i ja ću inzistirati da se taj model proširi i na druge gradove i ne vidim zašto je takav model samo u Mostaru, zašto ne bi bio u Bugojnu, zašto ne bi bio u Travniku, Zenici, Kaknju“, kazao je Lovrinović.

Dnevnik.ba