Article_Top_970x250

Lovrinović: DF je uz SDA najveći generator krize u BiH

Zastupnik HDZ-a BiH

Lovrinović: DF je uz SDA najveći generator krize u BiH

sij 17, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva/Ilustracija

HDZ BiH i SNSD nisu glasali protiv nabavke cjepiva, već protiv DF-ovog prijedloga Zakona o javnim nabavkama, poručio je član Ustavnopravne komisije, HDZ-ov Nikola Lovrinović komentirajući stav DF-ovog Dženana Džonlagića da su HDZ BiH i SNSD rušenjem DF-ovog prijedloga Zakona o javnim nabavkama na ovoj komisiji onemogućili nabavku cjepiva.

“Prije svega članovi HDZ-a i SNSD-a nisu glasovali protiv nabave cjepiva nego nisu bili za Prijedlog Zakona o javnim nabavama kojega je predložio DF. Ustavno pravno povjerenstvo ima devet članova, a ove dvije stranke imaju četiri člana, dakle ne mogu zaustaviti ništa”, rekao je Lovrinović odgovarajući na pitanje N1.

Ovaj HDZ-ov zastupnik u Parlamentu BiH pojasnio je da su, barem članovi HDZ-a bili protiv jer preferiraju da ovakve, sistemske zakone, predlaže Vijeće ministara, a ne pojedinac ili klub.

“Usput DF ima ministra u Vijeću ministara. Bilo bi normalno da o svojim idejama upoznaju parlamentarnu većinu, da ne kažem dogovore rješenje. DF nije ni postojao kao stranka kad se država stvarala, a danas uz SDA postaju sve veći generator krize i vrlo neizvjesnog raspleta događaja, iako su oni uvjereni u suprotno. Gospodin Džonlagić ovo sve zna ali govori samo što mu odgovara”, rekao je Lovrinović.

Podsjećamo, DF-ov prijedlog Zakona o javnim nabavkama nije prošao Ustavnopravnu komisiju. Nakon čega je predlagač Dženan Džonlagić poručio da je na ovaj način zakočena nabavka cjepiva.

“Da HDZ BiH, stranka čiji članovi Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu namjerno ‘obarali’ prijedlog novog zakona o javnim nabavkama BiH, problem bi bio riješen još prije nekoliko mjeseci”, poručio je Džonlagić, prenosi N1.

Dnevnik.ba