StoryEditor

London se nada dogovoru o Brexitu do 21. studenoga

Piše D  /  01.11.2018., 08:11h

"Bit ću sretan da me povjerenstvo sasluša kada postignemo dogovor i mislim da bi nadnevak 21. studenog mogao odgovarati", napisao je Dominic Raab u pismu zastupnicima parlamentarnog povjerenstva za Brexit, odgovarajući na poziv da im tog dana održi govor, prenosi Hina.

"Kraj (pregovorima) se sada nazire, možemo si krčiti put kroz zapreke koje još postoje".

Njegov optimizam dijeli njegov kolega Jeremy Hunt, ministar vanjskih poslova. "Lako je moguće da dotad ostvarimo dovoljan napredak", rekao je u srijedu u govoru u Londonu, u kojemu je ocijenio da sadašnje stanje pregovora "ohrabruje".

Glasnogovornik premijerke Therese May ipak nije htio potvrditi nadnevak 21. studenoga. "Nadamo se da ćemo dogovor postići što je prije moguće".

"Trenutak istine"

U Parizu su francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian i irski Simon Coveney, ocijenili da je za pregovore nastupio "trenutak istine".

"Ako se dogovor dogodi u studenom, pregovarački timovi moraju pronaći rješenje idućeg tjedna, ili nedugo nakon toga", rekao je irski ministar.

Njegov francuski kolega Jean-Yves le Drian je pak zatražio "jamstva Velike Britanije" u vezi s pitanjem irske granice.

No europski izvor je rekao za AFP u povjerenju da "tehnički pregovori koji se nastavljaju zasad nisu doveli nikamo".

Raab u petak putuje u britansku pokrajinu Sjevernu Irsku u "istražnu misiju" tijekom koje će se sastati s poduzetnicima i s tamošnjim zastupnicima, objavilo je njegovo ministarstvo.

Pitanje granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a, i dalje je velik kamen spoticanja u pregovorima Londona i Bruxellesa, premda je "dosad riješeno 95 posto pitanja", rekao je Dominic Raab.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:33