StoryEditor

Lokalni dužnosnici u Sarajevu prosvjeduju zbog migranata

Piše D  /  26.07.2018., 02:07h

Oni su se okupili pred sjedištem Parlamenta i Vijeća ministara BiH, a novinarima su kazali kako je stanje u Unsko-sanskoj županiji postalo neizdrživo jer ilegalni migranti tamo svakodnevno pristižu i sve ih je više, pri čemu su lokalne vlasti iscrpile svoje mogućnosti baviti se ovim problemom.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić kazao je novinarima kako svima mora biti jasno da je Hrvatska u cijelosti zatvorila svoju granicu prema Bosni i Hercegovini i vraća sve ilegalne migrante koji pokušavaju prijeći graničnu crtu, a oni nemaju drugog izbora nego ostati u Unsko-sanskoj županiji i tamo čekati neku novu priliku ne bi li nastavili put ka Zapadu.

Prema posljednjim podacima policijskih agencija u BiH, u zemlju je od početka godine iz pravca Srbije i Crne Gore ušlo nešto više od devet tisuća ilegalnih migranata, a procjena je kako je u BiH trenutačno "zaglavljeno" njih između tri i četiri i pol tisuće.

Načelnici su se fotografirali pred sjedištem državnih tijela vlasti s transparentom na kojemu je pisalo "4000 tisuće migranata u Krajini. Ministarstvo sigurnosti BiH - poduzmite nešto".

"Svakodnevno nam pristiže 30 do 50 migranata", upozorio je Fazlić, dodajući kako je stanje postalo neizdrživo jer lokalne vlasti nemaju kapaciteta osigurati uvjete za smještaj i prehranu tolikog broja izbjeglica.

Kazao je kako se Bihaćem više ne može proći od migranata koji lutaju ulicama, spavaju po parkovima i napuštenim objektima, a lokalno stanovništvo je toliko prestrašeno i nesigurno pa su počeli organizirati i noćne straže.

Istaknuo je kako je odgovornost vlasti na državnoj razini uspostaviti prihvatni centar za migrante, te kako se to mora učiniti što prije jer se približava jesen a jasno je kako će znatan broj ilegalnih migranata u BiH ostati i tijekom zimskih mjeseci.

Upozorio je kako će u protivnom kriza eskalirati, a posljedice nitko ne može predvidjeti.

"Nije pitanje hoće li se dogoditi neki incident nego kada i s koliko tragičnim posljedicama", kazao je gradonačelnik Fazlić koji je posebice kritizirao ministarstvo sigurnosti BiH uz ocjenu kako ono djeluje suviše sporo i neorganizirano.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ranije je pak tvrdio kako lokalne vlasti u Unsko-sanskoj županiji ne žele surađivati jer niti jedna općina ne dopušta da se na njenom teritoriju uspostavi centar za smještaj ilegalnih migranata.

Mektić je u posljednjem javnom istupu u srijedu naznačio kako će se taj čvor ipak presjeći i kako će centar biti uspostavljen na području općine Bosanski Petrovac, jer je njen teritorij dovoljno veliki pa je migrante moguće locirati na dovoljnoj udaljenosti od naseljenih mjesta kao i od granice s Hrvatskom, što je opet uvjet da bi Europska unija financirala takav projekt.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 04:38