StoryEditor

Ljuti u MMF-u: Entitetske vlade nas nisu konzultirale

Piše D  /  03.04.2020., 04:04h

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa šefom misije (MMF) u BiH Martinom Petrijem i rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Endru Džuelom o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini prouzrokovanoj pandemijom virusa korona (COVID-19).

Predsjedatelj Tegeltija upoznao je šefa misije MMF-a u BiH Petrija o stanju u našoj zemlji u pogledu zdravstvene situacije, kao i o ekonomskim posljedicama pandemije, te o mogućnostima za odgovor vlasti u BiH kako bi se zaštitilo zdravlje i životi građana, što prije oporavilo gospodarstvo i vratila radna mjesta – priopćeno je iz Vijeća ministara BiH, prenosi Fena.

Predstavnici MMF-a su predsjedavajućeg Vijeća ministara informirali da je izvjesno povećanje sredstava odobrenih BiH kroz instrument za brzo financiranje sa 50 posto na 100 posto uplaćene kvote, odnosno sa 165 milijuna eura na 330 milijuna eura, te istaknuli da će se o tome Odbor direktora izjasniti u ponedjeljak, 6. travnja ove godine.

Ovom prilikom, naglašeno je da je izuzetno važno da se entiteti usuglase o raspodjeli sredstava, jer će u protivnom biti pomjeren rok za izjašnjavanje Odbora direktora MMF-a o ovom instrumentu.

U priopćenju se navodi da su predstavnici MMF-a na sastanku izrazili nezadovoljstvo činjenicom da prilikom koncipiranja mjera za podršku ekonomiji, entitetske vlade nisu konzultirale niti informirale MMF, kao ni druge međunarodne financijske institucije, iako se od njih očekuje značajna podrška u financiranju definiranih mjera.

Predsjedavajući Tegeltija zahvalio se predstavnicima MMF-a na brzoj reakciji na zahtjev BiH za odobravanje hitnih sredstava, te iskazao očekivanje da će se entiteti usuglasiti o raspodjeli odobrenih sredstava, kako bi se rokovi ispoštovali i sredstva što prije stavila na raspolaganje entitetima i Brčko Distriktu – navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 15:38