Article_Top_970x250

Ljubić za Dnevnik.ba: HDZ 1990 ne razmišlja o izlasku iz HNS-a zbog mene, moj je mandat na raspolaganju

odnosi unutar hns-a bih

Ljubić za Dnevnik.ba: HDZ 1990 ne razmišlja o izlasku iz HNS-a zbog mene, moj je mandat na raspolaganju

lis 12, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HDZ 1990 smatra da im pripada pozicija predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora koju sada obnaša Božo Ljubić, bivši predsjednik HDZ 1990 koji je u međuvremenu napustio stranku. Ljubić je za Dnevnik.ba izjavio kako je njegov mandat uvijek na raspolaganju te kako ga Predsjedništvo HNS-a u svakom trenutku može smijeniti.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih HDZ 1990 preispituje svoje sudjelovanje u Hrvatskom narodnom saboru Bosne i Hercegovine je i činjenica da je Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Kako je rekao predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović gostujući u Otvorenom programu Radija Federacije BiH, ova stranka smatra da joj kao drugoj najjačoj stranci unutar HNS-a pripada pozicija predsjednika Glavnog vijeća, inače izvršnog tijela HNS-a.

Cvitanović je izjavio kako se slaže s tim da su unutar HNS-a BiH najbrojniji kadrovi HDZ-a BiH, s obzirom na to da je ta stranka na zadnjim izborima dobila najviše glasova hrvatskog biračkog tijela.

„Ali zato smatramo da HDZ 1990, kao druga najjača stranka, treba imati poziciju predsjednika Glavnog vijeća HNS-a BiH. Sada je na toj poziciji Božo Ljubić, koji je u vrijeme imenovanja bio član HDZ-a 1990 ali je u međuvremenu napustio stranku. Smatramo da je prirodno da predsjednik Glavnog vijeća bude netko iz HDZ-a 1990“, izjavio je Cvitanović.

No, u izjavi za Dnevnik.ba, Ljubić je istaknuo kako sumnja da je to jedan o glavnih razloga zbog kojeg HDZ 1990 preispituje svoj status unutar HNS-a BiH.

„Kad bih samo ja bio problem, onda problema ne bismo ni imali. Najlakše bi bilo mene smijeniti i onda bi stvari bile riješene. Međutim, mislim da ja ipak nisam toliki problem“, izjavio je Ljubić za Dnevnik.ba te dodao kako je njegov mandat na raspolaganju Predsjedništvu HNS-a BiH koje ga je i imenovalo.

„Predsjedništvo HNS-a BiH u svakom trenutku može smijeniti predsjednika Glavnog vijeća. Ja nisam na toj poziciji kao delegirani član neke stranke, nego me je Predsjedništvo HNS-a izabralo jer je zaključilo da imam potrebni politički kredibilitet i relevantnost da mogu uspješno obavljati tu dužnost. Ipak, moj je mandat uvijek na raspolaganju“, rekao je Ljubić.

Također, upozorio je na činjenicu da HDZ 1990 nikada nije kandidirala svoje kadrove da sudjeluju u radu Glavnog vijeća.

„No, oni to mogu učiniti u svakom trenutku i njihovi kadrovi će biti dijelom Glavnog vijeća“, istaknuo je Ljubić.

Govoreći, pak, o najavama o eventualnom izlasku HDZ-a 1990 iz HNS-a, rekao je kako se nada će HDZ 1990 odluke donositi uz osviještenost svoje nacionalne odgovornosti.

Tijekom ovog vikenda HDZ 1990 će održati sjednicu Središnjeg odbora na kojoj će odrediti smjernice svoga budućeg političkog djelovanja, a među njima i o svom statusu unutar HNS-a BiH.

Od dijela dužnosnika stranke jasno je bilo najavljeno kako će se razgovarati i o mogućnosti izlaska HDZ-a 1990 iz HNS-a BiH.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250