StoryEditor

Ljubić: Vjerujem da će izbori u Mostaru biti održani kada i u cijeloj BiH

Piše D  /  31.07.2020., 07:07h

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić kazao je kako vjeruje da će izbori u Mostaru biti održani kada i lokalni izbori u cijeloj Bosni i Hercegovini jer je tako dogovoreno i sporazumom koji su SDA i HDZ potpisali.

Govoreći u Danu N1 uživo ponovio je kako smatra da je izbor novih članova SIP-a upitan i to s više aspekata.

"Upitan je legalitet jer je izbor napravljen u Parlamentu nakon što je komisija raspisala konkurs za popunu SIP-a. Upitan je i sa stajališta ljudskih prava onih koji su se htjeli prijaviti na konkurs, a to nisu mogli i s političkog aspekta jer je SDA napravila taj izbor zajedno s opozicionim strankama iz FBiH i RS. SIP se bira putem konkursa, nakon što komisija obavi razgovor s kandidatima i napravi rang listu onda ide u Parlament. Ovdje je to preskočeno, nejasno mi je zbog čega je to urađeno jer su mogli istu stvar napraviti i nakon provedene procedure ako su već imali dovoljno ruku u Zastupničkom domu. To je napravljeno kršenjem procedura i na šlampav način što je kreiralo nepovjerenje između političkih stranaka", rekao je Ljubić.

Istakao je kako je potrebno da se provedu izmjene Izbornog zakona jer će tada "biti nebitan sastav SIP-a s obzirom da će provoditi tehničke stvari".

Govoreći o izborima u Mostaru, kazao je kako se u drugom stavu preambule Sporazuma koji su potpisali HDZ i SDA navodi da će se izbori u Mostaru održati kada i lokalni izbori u cijeloj BiH.

"Ova intervencija narušava taj sporazum. U ovom momentu je kredibilitet svih aktera sporazuma na testu, i domaćih i međunarodnih. Izbori u Mostaru će biti održani. Vjerujem, iako ja to ne mogu znati, da će izbori u Mostaru biti održani kada i izbori u cijeloj državi, ali sama činjenica da je SIP protuzakonito prolongirao izbore za lokalne zajednice i sada oko Mostara se drži zakonskog roka koji stoji tu nema spora, dovodi do određenih bojazni i špekulacija da bi se razdvajanje lokalnih izbora i za Mostar omogućilo nekim političkim akterima da manipuliraju tijekom procesa preregistracije birača", rekao je Ljubić.

Pojasnio je kako je do sada bilo pokušaja da se birači prijave tamo gdje inače ne žive da bi povećali glasačko tijelo određene stranke.

"Ne tvrdim da to neko sada radi, ali postoji bojazan", kazao je.

Istaknuo je kako vjeruje da će HDZ i SDA doći do rješenja, pa i oko izmjena Izbornog zakona u dijelu popunjavanja Doma naroda kako bi Hrvati mogli biti legitimno zastupljeni i izabrani.

Kada je pitanju usvajanje proračuna, rekao je kako je tu jedini pobjednik BiH i svi građani koji će moći ostvariti prava i interese koji ovise od proračuna.

"Mislim da je dobro što je usvojen onako kako je predložen od Ministarstva financija BiH", kazao je.

Govoreći u putu BiH ka EU o kojem se sve manje govori, Ljubić je rekao kako će "BiH morati ispuniti sve uvjete, a oni su sve stroži".

"BiH treba jedan specifičan pristup u odnosu na ostale zbog toga što je samo ustavno uređenje komplicirano. BiH će morati ispuniti standarde kao i druge zemlje, ali vjerujem da ćemo dobiti poseban tretman i posebnu pomoć. Ne bih rekao da postoji strah političkih garnitura od ulaska jer ne vjerujem da će iko od njih biti na vlasti kada BiH uđe u EU", zaključio je Ljubić.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 04:27