StoryEditor
Predsjednik Gv hns-a

Ljubić vjeruje u dogovor oko ograničenih promjena Ustava i Izbornog zakona

Piše fena  /  30.06.2023., 15:17h

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić izrazio je uvjerenje kako će u sljedećih šest mjeseci doći do dogovora oko reforme izbornoga zakonodavstva i ograničenih promjena Ustava BiH.

 Nakon što su formirane vlasti u BiH, FBiH, izuzev dvije županije, počinje teći vrijeme te želim vjerovati da ćemo u ovoj izbornoj godini doći do dogovora oko ograničenih promjena Ustava i izbornoga zakonodavstva, koje se temelje na dvije fundamentalne odluke sudova: odluci Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci i odluci Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić - istaknuo je Božo Ljubić nakon sjednice Glavnoga vijeća HNS-a koja je održana u petak u Mostaru.

Po njegovim riječima, odluka u predmetu "Ljubić" nije provedena.

- Apsolutni su spinovi i manipulacija koji idu u smjeru da je odluka u predmetu 'Ljubić' provedena. To samo mogu reći neznalice ili oni koji nemaju dobre namjere jer je Ustavni sud u svojoj odluci, u meritumu, rekao da je članak Izbornog zakona koji kaže da svakoj županiji pripada jedno mjesto u Domu naroda, suprotan Ustavu BiH - istaknuo je Ljubić.

Također, upozorio je Ljubić, Ustavni sud je više puta - 2017. i 2022. godine, analizirajući provedbu odluka Ustavnoga suda, jasno utvrdio da odluka u predmetu Ljubić nije provedena.

- Prema tome, očekujemo da u sljedećim pregovorima oko ustavnih izmjena Izbornoga zakona u dobroj vjeri i na konstruktivan način pristupimo provedbi ove dvije fundamentalne odluke; Ustavnoga suda i presude suda u Strasbourgu, a Glavno vijeće HNS-a dat će svoj doprinos i pripremiti materijale za pregovarački tim - naveo je Ljubić.

On je komentirao i odluke Narodne skupštine Republike Srpske koje idu u smjeru osporavanja legitimiteta Ustavnoga sud BiH, kazavši kako te odluke „stavljaju ozbiljan izazov pred politički sustav BiH“.

- Izlaz iz toga izazova ni u kojem slučaju nisu prijetnje planom B ili drastičnije poruke, nego je izlaz dijalog. Treba znati da je te odluke u Narodnoj skupštini RS donijela kvalificirana parlamentarna većina u jednom entitetu i jasno da to nisu stajališta vladajuće strukture u Republici Srpskoj, već da srpska opozicija ima i radikalnija stajališta u odnosu na odluke Ustavnoga suda BiH. Stoga odgovor na ovaj izazov nije prijetnja nego dijalog - rekao je predsjednik GV-a HNS-a.

Na sjednici Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH u petak je završeno i strukturiranje i imenovano sedam voditelja pododjela unutar tog vijeća.

Rasprava je vođena i oko programa i plana rada Glavnoga vijeća. Na sjednici se raspravljalo i o realizaciji Pravilnika o izradi i dodjeli odličja Hrvatskog narodnog sabora i realizaciji zaključaka iz Demografske strategije te je imenovana radna grupa iz povijesti, kulture i umjetnosti koja bi trebala izvršiti opis i sadržaj tih odličja kako bi se krenulo u njihovu izradu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 00:46