Article_Top_970x250

LJUBIĆ: Urušava se međunarodni ugled i europski put BiH; ČOLAK: Novo Vijeće ministara možda na jesen

predsjednik GV

LJUBIĆ: Urušava se međunarodni ugled i europski put BiH; ČOLAK: Novo Vijeće ministara možda na jesen

srp 08, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Po Ljubićevim riječima, kaos i nepostojanje sustava ne odgovara nikome u BiH, a ponajmanje Hrvatima.

Predsjedništvo i Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) održat će zajedničku sjednicu u ponedjeljak, 15. srpnja, a tema te sjednice bit će aktualna politička situacija u Bosni i Hercegovine, odlučilo je Glavnog vijeće HNS-a.

- Skoro devet mjeseci nakon izbora nije formirano Vijeće ministara ni Vlada FBiH, Predsjedništvo ne funkcionira... Urušava se međunarodni ugled i europski put BiH. Sve su to stvari koje traže od odgovornih čimbenika da pristupe ozbiljnim razgovorima o rješenju krize u BiH - izjavio je nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a predsjednik tog tijela Božo Ljubić, prenosi Fena.

Po njegovim riječima, kaos i nepostojanje sustava ne odgovara nikome u BiH, a ponajmanje Hrvatima.

Dodao je kako ne može govoriti o konkretnim stajalištima i prijedlozima HNS-a za rješavanje krize jer je to, kako je rekao, prije svega u nadležnosti Predsjedništva HNS-a.

- Naše stajalište, koje ćemo kroz dokument izraziti, je da na kreativan i konstruktivan način pristupimo traženju rješenja na temelju principa Dayton, kojeg podržavamo, a to su principi konstitutivnost i jednakopravnost naroda, na temelju presuda relevantnih sudova, Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH - poručio je Ljubić.

Član Glavnog vijeća HNS-a Bariša Čolak podsjetio je kako ne postoje nikakve sankcije za probijanje rokova u procesu implementacije izbornih rezultata, istaknuvši kako se nada da neće biti probijen raniji negativni rekord od 15 mjeseci od izbora do formiranja Vijeća ministara BiH.

- Nisam prevelik optimist i ne vjerujem da će se to dogoditi u narednih mjesec dana, ali realno je očekivati da ćemo barem na jesen dobiti novo Vijeće ministara BiH - kazao je Čolak.

Dnevnik.ba