Article_Top_970x250

Ljubić u Jajcu: Hrvatska najveći prijatelj BiH; Ustavno, sustavno i transparentno pomaže Hrvatima u BiH

VRO MAESTRAL

Ljubić u Jajcu: Hrvatska najveći prijatelj BiH; Ustavno, sustavno i transparentno pomaže Hrvatima u BiH

ruj 14, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

(foto: Dnevnik.ba)

Republika Hrvatska ustavno, sustavno i transparetno pomaže Hrvatima u BiH i BiH na njenom europskom putu, kazao je Božo Ljubić u Jajcu, saborski zastupnik u RH i predsjednik GV HNS-a BiH.

U Jajcu je jučer svečano obilježena 23. obljetnica oslobađanja kraljevskog grada i  Vojno-redarstvene operacije Maestral. Na svečanoj akademiji obratio se i Božo Ljubić, izaslanik predsjednika Sabora RH i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH. 

Ljubić je u prigodnom obraćanju istaknuo kako se obraća kao zastupnik "Sabora svih Hrvata u svijetu". 

"Oslobađanje kraljevskog grada Jajca Hrvatima u BiH znači privrženost domovini BiH. Zbog svog geografskog i simboličkog značaja Jajce i VRO Maestral, zbog svega što je HVO učinio u Domovinskom ratu za našu zemlju, daje nam za pravo da zajedno s ostalim narodima uređujemo BiH i kao državu da bi bila prihvatljiva svima", kazao je Ljubić u Jajcu. 

Govorio je i o ulozi Republike Hrvatske u pomoći BiH i njenom, kako je kazao, putu da postane stabilna i prosperitetna država koja će se Hrvatskoj, u EU i NATO-u uskoro pridružiti. 

"Hrvatska je najveći prijatelj BiH, zagovornica je europskog puta BiH ne samo deklarivno nego i učinkovito - zahvaljujući diplomaciji Vlade Hrvatske i premijera Plenkovića i hrvatskih političara u BiH, uspješno je predan Upitnik", naglasio je Ljubić. 

Podsjetio je i kako je Hrvatska u Saboru proljetos ratificirala sporazum s BiH glede pomoći njenom europskom putu. 
"Da bi se BiH istinski razvijala kao demokratska država potrebno je međusobno uvažavanje konstitutivnih naroda, Hrvatska na tom putu pomaže i spremna je i dalje pomagati", kazao je Ljubić.

Prema njegovim riječima, pomoć Hrvatske BiH i Hrvatima u BiH ne ide ni na čiju štetu. 

"Hrvatska ustavno, sustavno i transparetno pomaže Hrvatima u BiH i BiH. Povećavaju se sredstva za znanstvene, kulturne, zdravstvene i obrazovne institucije Hrvata u BiH, a nedavno je otvaranjem konzulata u Livnu zaokružena i diplomatsko-konzularna mreža", kazao je Ljubić. 

Istaknuo je i seriju tematskih sjednica u Saboru RH od kojih su se većina odnosile na Hrvate u BiH.

"Uvršena je i Deklaracija o položaju Hrvata u BiH i europskom putu BiH koja će te odnose još bolje ojačati", kazao je Ljubić naglasivši partnerski odnos Hrvata s oboje stranice granice. 

Podsjetio je i kako su na najvećim društveni, politički, povijesni i kulturni događaji Hrvata u BiH bili i istaknuti dužnosici RH i njihovi izlasnici - predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, premijer Vlade Andrej Plenković, ministri  Vladi RH, predsjednik Sabora i drugi. 

"Zalaganjem hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu usvojene su dvije ključne Rezolucije o BiH - konstituciju države BiH na načelima federalizma i legitimnom predstavljaju, to je naputak kako BiH u budućnosti konstituirati", kazao je Ljubić. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba