StoryEditor
GV HNS BiH

Ljubić: U bošnjačkoj politici sazrijeva uvjerenje da je važnije spašavati BiH nego vojnika Ryana, pardon Komšića

Piše Desk  /  17.09.2021., 16:36h
Na konferenciji za novinare je također rečeno da će Glavno vijeće zaključkom Predsjedništva HNS -a započeti projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, izjavio je danas u Mostaru da je potpuno uvjeren da će izmjene Izbornog zakona BiH biti usvojene do kraja godine, što će omogućiti legitimno političko predstavljanje za sve konstitutivne narode BiH.građanima BiH.

Ljubić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog vijeća objasnio da u to nema dvojbi te da se ona temelji na mnogim elementima, a prije svega radi se o eskalaciji političke krize, prenosi Avaz.

Najveće rezerve

-U ovom trenutku kriza je eskalirala nakon usvajanja zakona koji je Inzko nametnuo svojim odlaskom i uvjerenja koje polako sazrijeva u BiH da će bez izmjena Izbornog zakona u konačnici naštetiti BiH i svim njenim narodima. Konkretno, najveće rezerve prema izmjenama Izbornog zakona dolazile su s bošnjačke strane, odnosno bošnjačke politike u BiH, i primjećujem i svjedočim da bošnjačka politika sazrijeva uvjerenje da je za BiH zapravo važnije spasiti BiH nego spasite vojnika Ryana, oprostite Komšića. Stoga u ovom kontekstu vjerujem da u BiH, uz domaće političke faktore, posebno u Sarajevu, sazrijeva uvjerenje da je došlo vrijeme za promjenu Izbornog zakona koji će omogućiti legitimnu zastupljenost svih konstitutivnih naroda, što su do sada samo Hrvati su spriječeni u izboru za člana Predsjedništva, a dijelom i u samom Domu naroda - rekao je Ljubić.

Međunarodna zajednica

Također je rekao da se njegovo uvjerenje u to temelji na činjenici da je klima u međunarodnoj zajednici, prije svega u SAD -u i EU, sazrela do te mjere da je apsolutno vrijeme za promjenu Izbornog zakona u BiH.

Na konferenciji za novinare je također rečeno da će Glavno vijeće zaključkom Predsjedništva HNS -a započeti projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH.

Dnevnik.ba 

01. svibanj 2024 14:50