Article_Top_970x250

Ljubić se sastao s Nelsonom: U BiH na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-tih

član hdz-a bih i veleposlanik sad-a

Ljubić se sastao s Nelsonom: U BiH na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-tih

ruj 18, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić sastao se s veleposlanikom SAD u BiH Ericom Nelsonom.

Ambasador Nelson se interesirao kako Hrvatska, kao članica EU i NATO, može najbolje pomoći Bosni i Hercegovini na putu prema euroatlantskim integracijama. Razgovarali su o stanju u Bosni i Hercegovini, posebno u svjetlu blokada u formiranju vlasti i zastoja na euroatlantskom putu, navodi se u priopćenju.

Ljubić je iznio stajalište da je uzrok političke krize u BiH, osim različitih stajališta političkih elita, prvenstveno strukturalne naravi. Da su u Bosni i Hercegovini na sceni slične političke paradigme kakvima smo svjedočili ranih 90-tih godina prije izbijanja sukoba u BiH, što se onda reflektira različitim blokadama kako kod formiranja vlasti tako i na euroatlantskom putu.

- Republika Hrvatska, kao i hrvatska strana u BiH se zalažu za hitno formiranje vlasti od legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i građana, kako bi se moglo pristupiti nužnim reformama. Usporedo s tim neophodno je pristupiti izmjenama Izbornog zakona uvažavajući prvenstveno presude Ustavnog suda BiH u predmetu ''Mostar“ i predmetu ''Ljubić“ te Europskog suda iz Straßburg u predmetu ''Sejdić-Finci“. Međutim, da bi Bosna i Hercegovina postala potpuno funkcionalna i samoodrživa, neophodna je ustavna reforma po uzoru na demokratske, funkcionalne, višenacionalne federacije u Europi - naveo je Ljubić.

Sugovornici su se složili da je u najboljem interesu BiH i svih njenih građana i naroda približavanje euroatlantskim integracijama.

- Članstvo u NATO i EU je strateški interes hrvatskog naroda u BiH, ali i interes i Republike Hrvatske - istaknuo je Ljubić.

Dnevnik.ba