StoryEditor

Ljubić: Nitko izvan BiH ne može reformirati njen Ustav, rješenje je dosljedna federalizacija

Piše D  /  10.12.2020., 08:12h

Božo Ljubić, predsjedatelj Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, za Hrvatski Medijski Servis kaže da smo se vizija bivših dužnosnika međunarodne zajednice u BiH naslušali, jasno apostrofirajući da se ustavno uređenje u BiH može mijenjati jedino dogovorom tri naroda unutar BiH. Dodao je da je jedino rješenje za BiH dosljedna federalizacija po modelu višenacionalnih federacija te je, kako kaže, nužno reformirati Izborni zakon kako bi konstitutivni narodi mogli izabrati legitimne političke predstavnike u ona tijela vlasti u kojima su predstavljeni narodi. Ljubić je izrazio nadu da će nova administracija SAD-a podržati predstavnike konstitutivnih naroda u BIH, piše HMS.

-Činjenica da Vanjsko politički odbor Kongresa SAD raspravlja o regiji jugoistoka Europe svjedoči o tome da SAD ovu regiju još uvijek vidi kao interes Sjedinjenih američkih država, što smatram pozitivnim, s obzirom na ulogu SAD-a u zaustavljanju sukoba i uspostavi mira i razvojnoj pomoći u ovom području. Činjenica je da se rasprava bavila čitavim spektrom odnosa i vanjskih utjecaja u regiji „zapadnog Balkana“ s fokusom na Kosovo i B i H, nije moguće dati jednoznačnu ocjenu, rekao je Ljubić.

Sugovornik HMS-a citirao je izjavu Daniela Serwera koju smatra najspornijom:

„Takva BiH neće se temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, nestat će. Amerikanci i Europljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava. Nitko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen Ustav. Potreban je narodni pokret“, kazao je Serwer jučer.

Ljubić kaže da nam ne trebaju ni Serwer niti Bugajski da bi zaključili kako je Bosna i Hercegovina disfunkcionalna i neupravljiva država jer, kako kaže, mi to mi već godinama živimo.

-Međutim to nije zato što „se temelji na etničkoj podjeli moći“, što kao problem vidi Server, već upravo zbog neravnoteže u etničkoj podjeli moći koja je samo djelomično uspostavljena u Daytonu ali narušena nasilnim izmjenama Daytona intervencijama visokih predstavnika, kazao je Ljubić.

Predsjedatelj GV HNS BiH podsjeća da smo se kroz minule godine naslušali vizija „bivših“ kako preurediti BiH, od bivših visokih predstavnika Petritscha, Ashdowna, Schillinga do nama bližih kao što je Mesić i ostalih.

“Jedino što stoji u Serwerovoj analizi je rečenica da: „Nitko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen Ustav.“ Ne znam na kakav „narodni pokret“ Server misli, koji bi po njemu trebao promijeniti Ustav, ukinuti entitete i kantone te uspostaviti tzv. građansku državu bez zaštite etničkih prava i biranju predstavnika po modelu jedan čovjek jedan glas. Ja baš ne dijelim Serwerovu viziju (a siguran sam da je ne dijeli ni velika većina građana B i H) da bi mase naroda iz Mostara, Širokog, Čapljine, Livna, Kiseljaka, Orašja, Tuzle, Bihaća ili pak Banja Luke, Trebinja, Prijedora, Bijeljine ili Zvornika krenuli u Sarajevu s ultimativnim zahtjevom da im se ukinu entiteti i kantoni/županije, domovi naroda itd., i sva vlast centralizira u Sarajevu”, kazao je Ljubić.

Sugovornik HMS-a smatra da je jedino rješenje za Bosnu i Hercegovinu dosljedna federalizacija po modelu višenacionalnih federacija.

“Za početak, povratak narušene „etničke podjele moći“ izmjenama Izbornog zakona koja će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine pripadnicima sva tri konstitutivna naroda da biraju svoje legitimne političke predstavnike u institucije vlasti Ustavom predviđene za narodno zastupanje”, istaknuo je Ljubić.

Ljubić je, kaže, uvjeren da će buduća američka administracija podržati legitimne predstavnike konstitutivnih naroda.

“Uvjeren sam da će buduća administracija Sjedinjenih Američkih Država, zajedno s EU podržati legitimne predstavnike konstitutivnih naroda i svih građana BiH da se dođe do rješenja funkcionalne i održive B i H koja će biti primjerena njenom višenacionalnom karakteru”, rekao je Ljubić.

Podsjećamo, jučer su Daniel Serwer i Janusz Bugajski, koji se nazivaju stručnjacima za Balkan, u obraćanju vanjskopolitičkom odboru Kongresa SAD-a novoj američkoj administraciji predložili nametanje građanskog modela u BiH što bi značilo bošnjačku dominaciju na počelima principa jedan čovjek – jedan glas. Također, dvojica spomenutih se zalažu za, kako kako kažu, otklanjanje mogućnosti etničkih blokada i ulaganja veta. Predložili su i slanje vojnih trupa u Brčko, čime bi se, kako smatraju, spriječila Republika Srpska u namjeri osamostaljenja od BiH.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 06:22