StoryEditor

Ljubić: Ni Blinken, ni Less, ni DPC, ni EK,… nitko ne može ni spasiti ni razoriti BiH osim…

Piše D  /  08.05.2021., 02:05h

Ljubić kaže kako stajališta nekih od nabrojanih mogu biti plod površnog poznavanja karaktera Bosne i Hercegovine, plod određenih geostrateških aspiracija, lobističkih interesa, neoprobanih ideal političkih modela u političkim laboratorijima Strasbourga ili nekog drugog centra.

-Bosna i Hercegovina može biti stabilna i održiva samo kao dogovor/konsenzus legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, koji čine ujedno i preko 98 posto građana Bosne i Hercegovine. Kao što su stabilne i prosperitetne i druge istinski višenacionalne države kao što su primjerice Belgija ili Švicarska, smatra Ljubić.

Sve ostalo, po njegovu mišljenju, hrani nerealne i neostvarive iluzije određenih nacionalističkih, šovinističkih i hegemonijskih projekata fokusiranih bilo na dio ili na cjelinu BiH i perpetuira agoniju kroz koju prolazi država i njeni građani.

-Ovo moje stajalište je plod dubokog iskustva i mišljenja Bosne i Hercegovine i iskrene motivacije da ona bude prosperitetna, prihvatljiva i dobar servis svim njenim narodima i građanima, zaključio je Ljubić. 

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 13:03