Article_Top_970x250

Ljubić: Ne slati kandidate HDZ-a BiH i HNS-a za Vladu FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

predsjednik hns-a

Ljubić: Ne slati kandidate HDZ-a BiH i HNS-a za Vladu FBiH dok se ne izmijeni Izborni zakon

pro 20, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Klix.ba

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić izjavio je danas u Mostaru kako je mišljenja da HNS i HDZ ne bi trebali slati nikakve prijedloge za imenovanja nove Vlade FBiH se ne izmijeni Izborni zakon.

Ljubić kaže da je prioritet za formiranje vlasti predsjednik HNS-a i HDZ-a Dragan Čović u više navrata javno izgovorio, a to je izmjena izbornog zakona.

"Najbolje bi bilo da proces dogovora oko Vlade FBiH ide simultano s izmjenama Izbornog zakona. Uvjeren sam da će legitimni predstavnici tri naroda naći način da se dođe do kvalitetnog kompromisa i da će se tako zadovoljiti interes za stabilnost u BiH", kazao je Ljubić, prenosi Klix.ba

Upitan jesu li se ekspertne grupe SDA i HDZ-a uopće sastajale nakon dogovora dvojice lidera, Ljubić je rekao da o tome nema informacija.

"Ali to je taj pristup koji ja podržavam, da se prijedlozi stave na stol. Prijedlog koji je bio u proceduri u Doma naroda osigurava sigurno legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama. Isto tako, bit ćemo spremni razumjeti i drugu stranu. Razumijem zabrinutost bošnjačke strane jer bi se moglo dogoditi da u nekom važnom kantonu za Bošnjake ne bi bili izabrani predstavnici tog naroda", rekao je Ljubić.

Kazao je da nema informaciju o tome hoće li Marinko Čavara ostati predsjednik FBiH.

Govoreći o izborima u Hrvatskoj, kaže da je uvjeren da će pobijediti Kolinda Grabar-Kitarović. Upitan za komentar da je Državna izborna komisija Hrvatske smijenila članove biračkih odbora u Banjoj Luci i Sarajevu jer su pripadali HDZ-u, Ljubić je kazao da će biti imenovani drugi članovi biračkih odbora.

Dnevnik.ba