StoryEditor

Ljubić: Hrvati su nedvojbeno za cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH

Piše D  /  26.01.2019., 12:01h

Ljubić je govorio o čitavom nizu aktivnosti kojima se Glavno vijeće bavilo od zadnjeg zasjedanja HNS-a, a govorio je i o političkim u ustavnim pravima Hrvata u BiH.

"BiH je naša domovina i naš zavičaj. To svjedočimo desetljećima. Bez potpore Hrvata ne bi bilo ni nezavisne BiH. Tri puta su Hrvati spasili BiH. Prvi put glasujući za njenu neovisnost na referendumu. Potom kad su prvi stali u obranu BiH, dok su je jedni napadali a drugi nisu bili spremni braniti; i treći put kad smo je oslobodili", rekao je Ljubić te dodao kako su Hrvati spremno potpisali mirovne sporazume.

"No, intervencijama u mirovne sporazume i u Ustav BiH došlo je do obespravljivanja Hrvata. Hrvati su nedvojbeno za cjelovitu, stabilnu i prosperitetnu BiH. Svjesni smo da u BiH postoje različiti pogledi na njenu budućnost. Stoga upozoravamo na pogubnost politika koje negiraju konstitutivnost ili u pitanje dovode njenu cjelovitost", rekao je Ljubić.

Također, istaknuo je kako su Srbi, Bošnjaci i Hrvati oblikovali i stvorili BiH a ne obratno, kako to tvrde pobornici velikonacionalnih politika.

Ljubić je pojasno i kako vlast iz naroda proistječe i narodu pripada te kako je jasno da BiH danas nije takva država.

"Iako nam je takva BiH neprihvatljiva, ali to ne znači da ćemo od nje odustati. Mi ćemo se nastaviti boriti za izgradnju BiH", rekao je Ljubić.

J.G. / Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:41