StoryEditor

Ljubić: BiH vidim kao višenacionalnu federaciju

Piše D  /  10.09.2019., 10:09h

Prema Ljubićevim riječima, to je u više navrata preporučeno u rezolucijama Europskog parlamenta.

“U svjetlu tih preporuka i duhu daytonskog Ustava, BiH vidim kao istinski višenacionalnu federaciju sa elementima zajedničke ili podijeljene uprave na razini države, te elementima teritorijalne samouprave na srednjoj razini vlasti”, rekao je Ljubić za sarajevsko “Oslobođenje”.

Pitanje svih pitanja za BiH, smatra LJubić, jest kako doći do racionalnog, za sva tri konstitutivna naroda prihvatljivog uređenja funkcionalne i samoodržive BiH.

“Kada to postignemo, onda ćemo mnogo lakše rješavati i unutarnja i vanjskopolitička pitanja”, rekao je Ljubić i dodao da uvažavajući sve specifičnosti treba uporno i pažljivo graditi konsenzus svih naroda i građana za pristupanje BiH NATO-u.

On je naveo da je imenovanje kandidata za predsjedatelja Vijeća ministara u ovom trenutku odgovornost samo tri člana Predsjedništva BiH.

“S obzirom na to da hrvatski narod u Predsjedništvu nema svog predstavnika, to nije odgovornost HNS-a. Kad kandidat  (za predsjedatelja Vijeća ministara) bude imenovan i kada prijedlog dođe u parlamentarnu proceduru, stranke članice HNS-a će se u Parlamentarnoj skupštin BiH izjasniti o njegovoj prihvatljivosti”, rekao je LJubić.

Istakao je da je stav HNS-a da treba hitno pristupiti izboru Vijeća ministara, te da Sabor ostaje privržen principima koje su potpisali predstavnici tri pobjedničke stranke na izborima i zagovara dijalog da se taj sporazum i provede.

Ljubić smatra da je najbolji pristup rješavanju političke i institucionalne krize hitno formiranje vlasti u paketu sa izmjenama Izbornog zakona koje trebaju omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 23:47