Article_Top_970x250

Ljubić: BiH je kvazikonfederacija, dva kvazidržavna entiteta, koja ne funkcionira od Daytona

predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH

Ljubić: BiH je kvazikonfederacija, dva kvazidržavna entiteta, koja ne funkcionira od Daytona

srp 03, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Izjava Andreja Plenkovića o reorganizaciji teritorijalnog ustroja u BiH za zastupnika u hrvatskom Saboru Božu Ljubića nije sporna. Plenković je stavio naglasak na dogovoru legitimnih predstavnika tri konstitutivnih naroda, kaže Božo Ljubić, zastupnik u hrvatskom Saboru i predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH.

“Ne propisuje se nikakvo vanjsko rješenje, već se apelira na dogovoru tri konstitutivna naroda, odnosno njenih legitimnih predstavnika, jer zapravo i po Ustavu BiH nju tvore u prvom redu tri konstitutivna naroda zajedno sa ostalim i građanima. Empirijski je dokazano da BiH ovakva kakva je stvorena funkcionira, odnosno ne funkcionira od Dejtona. 14 Vlada, 14 Ustava, preko 150 ministara, zastoj na europskom putu, zastoj za susjedima. Država koja je zapravo kvazikonfederacije, dva kvazidržavna entiteta. Jedan sa srpskom dominacijom, drugi rastućom bošnjačkom dominacijom u Federaciji, treći konstitutivni narod koji nije u stanju izabrati svoje legitimne političke predstavnike, sve to skupa generira krizu za krizom” smatra Ljubić, prenosi N1.

On kaže da je Hrvatska osvjedočeni prijatelj BiH i prvo što se očekuje je da kažu iskreno i pomognu na tom putu promjena.

“Plenković je poznat kao europski lider i zapravo europska rješenja za BiH su jedina moguća rješenja, a ona su sadržana u najmanje dvije rezolucije Europskog parlamenta gdje se preporučuje rekonstitucija BiH na načelima decentralizacije, supsidijarnosti, federalizma i legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i građana i zapravo sam Plenković je sudjelovao u donošenju jedne od tih rezolucija. Prema tome mislim da u toj njegovoj izjavi nema ničega spornoga i ako je na pravi način shvatimo možemo mi u BiH doći do te razine političke odgovornosti na koju i Plenković u svojoj izjavi poziva i da počnemo razgovore o preustroju BiH da bi ona postala prosperitetna i funkcionalna” - dodaje Ljubić

On kaže da je prva stvar koja se mora uraditi, Izmjena izbornog zakona da bi smo dobili legitimne predstavnike tri konstitutivna naroda koji bi onda mogli započeti razgovore o tim pitanjima koji se tiču tog eventualnog teritorijalnog preustroja koji će, prema njemu, sigurno biti racionalniji i pravedniji nego što je sada.

Dnevnik.ba