StoryEditor
PODIGNUTA OPTUŽNICA

‘Ljubazna‘ njegovateljica Ema starici je iz Splita ukrala novac, nakit, čak i zlatne zube! Sin je ispričao kako su je razotkrili

Piše desk  /  22.07.2022., 07:57h

Ni on ni itko od majčinih susjeda i prijateljica nije sumnjao u "ljubaznu Emu", a cijela njezina pokvarena rabota razotkrivena je sasvim slučajno.

Dva mjeseca nakon što je uhićena zbog teške krađe, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je protiv 44-godišnje Emanuelle P., rodom iz Virovitice, podignulo optužnicu u kojoj je terete da je, radeći kao njegovateljica 88-godišnjakinje iz Splita, iz njezina stana ukrala veće količine zlatnog i srebrnog nakita te novca u vrijednosti od oko 400 tisuća kuna.

U optužnici se navodi da je iskoristila nepažnju, slabu pokretnost i kasnije, kad je starica završila u bolnici, njezinu odsutnost iz stana, iz kojega je ukrala razni zlatni nakit, nekoliko zlatnika, ženske narukvice s dijamantima, zlatne broševe, lančiće te dvije zlatne značke s logom "Brodomerkura".

Ukrala je i kip Bude od kamena agata (drevni mineral koji se prvi put spominje u III. stoljeću prije Krista) te imitaciju Fabergéova jaja (50 originalnih jaja napravio je ruski zlatar Petar Karl Fabergé za ruske careve u razdoblju od 1885. do 1917. godine, a bila su napravljena od skupocjenih metala i ukrašavana zlatom, srebrom i draguljima. Svako originalno jaje procjenjuje se na 10 do 40 milijuna dolara).

Vjerovali smo joj

Tu je još i nekoliko skulptura od kristala Swarovski, srebrni pribor za jelo za 24 osobe, komplet srebrnih čaša, komplet ručno izrađenih škara i noževa s drškom od jelenskih rogova te oko 12 tisuća kuna gotovine.

Kad je otkriveno da je "njegovateljica" okrala staricu, koja je u međuvremenu i umrla, u priču se uključila policija, a mi smo tada razgovarali s njezinim sinom, koji nam je opisao što se dogodilo i kako je uopće došlo do toga da Virovitičanku angažiraju za ispomoć, piše Slobodna Dalmacija.

– Početkom travnja u posjet mi je došla sestra iz inozemstva te smo se složili da uzmemo neku ženu koja će se dvi ure dnevno brinuti o majci, da joj pomogne tijekom jutra. Moram reći da nam je bilo jako teško naći nekoga, a onda nam je jedna majčina prijateljica iz djetinjstva preporučila tu ženu jer je znala da se ona brinula o jednoj ženi s otoka i da nije bilo nikakvih problema. Još kad je kći materine druge prijateljice rekla da je krasna žena i sve najbolje o njoj, nismo imali razloga sumnjati.

Angažirali smo je na dva sata svaki dan, od 9 do 11, da se brine o majci, da joj pomogne šta triba i slično. Ko je moga mislit da ovako nešto može ispasti, nisam je provjerava, a izgleda da san triba. Sad sam nakon svega sazna da je već bila kažnjavana, da ima dosje u policiji. Kad smo sve to otkrili, sve sam pokrenija samo da ne bi sebe pokrenija, jer da sam je ja vidija, sastavija bi je... – rekao nam je prije dva mjeseca sin opljačkane žene.

Ni on ni itko od majčinih susjeda i prijateljica nije sumnjao u "ljubaznu Emu", a cijela njezina pokvarena rabota razotkrivena je sasvim slučajno. Staroj je gospođi pozlilo te su sin i njegova supruga otišli u stan kako bi je sredili i spremili za odlazak u bolnicu.

– Nakon što ju je Hitna pomoć dovezla u bolnicu, kad sam je došao vidit, primijetio sam na njezinoj ruci očev prsten, koji je inače uvijek nosila oko vrata, zakačen na zlatnu kadenu. Zapita sam se kako to, mislija san da joj ga nisu skinuli u Hitnoj ili slično, ali su mi rekli da je to nemoguće, jer da je skinut, bio bi stavljen u posebnu vrećicu koja bi se predala obitelji.

Očev prsten na ruci

I tada se u meni probudilo nešto, neka sumnja. Reka sam sestri da mi je nešto sumnjivo, da vidi je li lančić možda ispao negdi po stanu. E tad se otkrilo da fale stvari. Tek kad mu se nešto ovako dogodi, čovik vrati film unatrag i onda povezuješ stvari. Sad vidin koliko je ona bila perfidna profesionalka. Dva puta tjedno vodija sam majku na previjanje i tada bi se ona, kako je imala ključ od stana, kad bismo mi otišli, vraćala u stan i onda bi vjerojatno uzimala šta je mogla.

Prvih pola miseca vjerojatno je sve snimala, di je šta, a onda je lagano čistila... Znala je pitat mater da zašto ne ide s nama vikendom u vikendicu, čak ju je suptilno nagovarala na to samo da bi dobila dan, dva da može slobodno uzimati šta hoće po stanu – objasnio nam je tada sin pokojne žene, piše Slobodna Dalmacija.

U svojoj obrani tijekom istrage "ljubazna Ema" je priznala da je uzela nešto zlata, dva zlatna prstena, nekoliko zlatnih zubi, šest zlatnih narukvica, pet privjesaka, dva lančića i tri naušnice. Negirala je da je ukrala novac te značke i zlatnike, a za prodano zlato dobila je 20 tisuća kuna.

Za kristale Swarovski, jaje i Budinu skulpturu rekla je da ih je uzela, ali i vratila. Kazala je i da je sve to učinila jer je bila nepromišljena u teškim životnim prilikama. Do sada je pravomoćno osuđena za dovođenje u opasnost života i imovine, i to 2019. godine, na deset mjeseci, uvjetno na dvije godine.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 14:21